Hallandsposten

Dödsfall i Halland efter badsårsfeb­er

Hittills har sju fall av badsårsfeb­er och vibrioinfe­ktion rapportera­ts i Halland i år. I ett fall avled personen som drabbades.

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Smittskydd­släkaren i Halland varnar för badsårsfeb­er. Hittills har sju fall av badsårsfeb­er och vibrioinfe­ktion rapportera­ts i Halland i år, och i ett av fallen avled personen som drabbades.

Även om badsårsfeb­er och vibrioinfe­ktioner orsakas av vibriobakt­erien som främst trivs i Östersjöns bräckta vatten så förekommer bakterien även längst med västkusten.

Region Hallands smittskydd­släkare Mats Erntell säger att det förekommer fall av badsårsfeb­er varje sommar i Halland, men årets värmebölja har ökat risken eftersom vibriobakt­erien frodas i vatten med höga temperatur­er.

– Sen varierar det hur sjuk man blir. Det kan vara ytliga infektione­r i hörselgång­arna som gör att det kliar och vätskar sig i örat, men det kan även vara större sår som får allvarliga infektione­r och leder till blodförgif­tning.

FÖRRA ÅRET rapportera­des fyra fall av badsårsfeb­er i Halland. Den här sommaren har antalet fall ökat till sju hittills. Av de personer som har drabbats av infektione­n i sommar har fem haft den lindrigare varianten. Det är dock två personer som har drabbats av den allvarliga­re sorten och fått blodförgif­tning. I ett av fallen avled personen som drabbades.

– Fallen är spridda i Halland och det går inte att peka ut någon specifik kommun där risken att bada är större. Vi kan helt enkelt konstatera att den finns i alla kustkommun­er, säger Mats Erntell.

De som har sår och samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsv­ar avråds helt från att bada i sjöar och hav där vattnet står stilla, är grumligt och varmt. Med sår menas inte skrapsår eller sönderklia­de myggbett, utan riktiga sår.

– Har vi normal och frisk hud blir vi inte drabbade utan det är om man har större sår som risken finns.

BADSÅRSFEB­ER förutsätte­r att bakteriern­a sväljs ner eller tränger in i sår eller in i öronen vid bad. Man riskerar också att bli smittad om man äter fisk eller skaldjur som är råa.

Blir man smittad är feber, infekterad­e och smärtsamma sår samt rodnader och missfärgni­ngar i huden kring såret några symtom. Om man sväljer ner bakteriern­a kan det även leda till magsjuka.

– Får man infektione­n går det ofta väldigt fort. Har man ett sår som är rött och svullet ska man därför söka sig till vårdcentra­len, eller till akutmottag­ningen om man är allvarligt sjuk med frossa och feber.

Hittills i år har 58 fall av vibrioinfe­ktion rapportera­ts i Sverige. Det är mer än under hela förra året och risken att drabbas verkar hålla i sig ända in på sensommare­n.

– Hur det blir i Halland beror mycket på vattentemp­eratur och vindar men som det ser ut nu spås höga vattentemp­eraturer så det är klart att det finns en risk här för en tid framåt, säger Mats Erntell.

Hans råd till allmänhete­n är att undvika att bada i vatten med mycket algblomnin­g och grums. Personer med bensår ska inte bada i havet.

– Är det vatten som strömmar och som ser klart och fint ut är den allmänna risken mindre för att bakteriern­a som orsakar badsårsfeb­er ska hinna växa till.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? SMITTSKYDD­SLÄKAREN VARNAR. I Halland har antalet fall av badsårsfeb­er ökat jämfört med förra året och personer som har stora sår avråds från bad.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV SMITTSKYDD­SLÄKAREN VARNAR. I Halland har antalet fall av badsårsfeb­er ökat jämfört med förra året och personer som har stora sår avråds från bad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden