Hallandsposten

Informatio­n ska ge fler röster i valet

- SARA KAPPELIN 010-471 50 75 sk@hallandspo­sten.se

Vid förra valet hade Hylte kommun ett dåligt valdeltaga­nde. Nu jobbar valinforma­törer för att det inte ska upprepas.

– Det är många nyanlända som inte visste något som valet i Sverige. De vågade inte rösta, för de visste inte hur man gör. Deras hemländer har inte varit demokratis­ka, säger Arin Yousef som är en av valinforma­törerna.

Grupperna i Hylte kommun som hade lägst valdeltaga­nde för fyra år sedan var nyanlända och personer mellan 18–30 år.

De av kommunen anställda valinforma­törerna står utanför affärer, knackar dörr och besöker klasser för att informera om demokratin­s ursprung, definition och om varför det är så viktigt att rösta.

– DET HAR funnits val där bara en enda röst har avgjort. Man ska visa att man bryr sig, säger Filip Gunnarsson. Om bara hälften av svenska folket röstar är det bara hälften som får igenom frågan. Då är det ingen fungerande demokrati. Och har man inte röstat får man heller inte klaga på resultatet.

Det är också viktigt att läsa och titta på partisymbo­len.

– Det har hänt att några har röstat på exempelvis Sverigedem­okraterna istället för på Socialdemo­kraterna, för att de läser Sverige och tänker då socialdemo­krati, säger Arin.

INJI KHALIL HAR varit i Sverige i fyra år och tycker att det är bra med informatio­nsmöte.

– Man måste rösta. Jag vill det, säger han.

– Det är bra för mig att jag har rättighete­r att rösta här, det hade jag inte hemma, säger Samah Alhajsaad som kom till Sverige för tre år sedan.

KOMMUNEN HAR anställt sammanlagt fyra valinforma­törer som har arbetat sedan april och kommer att fortsätta informatio­nskampanje­n till dagen innan valet.

 ?? Bild: SARA KAPPELIN ?? PÅ BESÖK. Basema Tatin, Amane Aghe, Samah Alhajsaad och Inji Khalil på SFI Alphace i Hyltebruk blir informerad­e om valet av Filip Gunnarsson och Arin Yousef.
Bild: SARA KAPPELIN PÅ BESÖK. Basema Tatin, Amane Aghe, Samah Alhajsaad och Inji Khalil på SFI Alphace i Hyltebruk blir informerad­e om valet av Filip Gunnarsson och Arin Yousef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden