Hallandsposten

Tvist mellan partier ställer till det i valet

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Med bara en månad kvar till valet är den lokala tvisten mellan SPI Välfärden och Trygghetsp­artiet fortfarand­e inte avgjord. Det innebär att ingen av dem har tillgång till de cirka 370 000 kronor som skulle ha använts till kampanjarb­ete.

VAL 2018

– Det är alldeles eländigt och drabbar väljarna. Förra valet satsade vi runt 350 000 kronor och nu kan vi inte göra någonting. Min pension räcker inte så långt, säger Bo Fridolph, ordförande i interimsst­yrelsen för SPI i Halmstad.

Den tidigare Spi-styrelsen, som numera går under namnet Trygghetsp­artiet, finns däremot på plats på Stora torg med en egen valstuga.

– Vi vill ju gärna nå ut med vårt budskap och komma in i kommunfull­mäktige. Till dess får vi ta pengar ur egen

Innan tvisten är avgjord har varken SPI eller Trygghetsp­artiet tillgång till de pengar, som skulle ha använts i valarbetet. ”Vi kan inte göra någonting”, säger Bo Fridolph (SPI), medan Trygghetsp­artiets Maj-lis Andersson och Ingeborg Oleni valt att ta pengar ur egen ficka.

ficka och en styrelseme­dlem har själv byggt stugan, berättar ordförande Maj-lis Andersson.

BO FRIDOLPH misstänker dock att de tidigare partikolle­gerna använder Spi-pengar till sin kampanj, vilket förnekas av Maj-lis Andersson.

– Sedan pengarna låstes så kan vi inte ens betala hyran för vår lokal, säger hon.

– När pengarna ska redovisas så får vi se om det stämmer, säger Bo Fridolph.

Hans hopp står till att kommunen ska följa förvaltnin­gsrättens dom och

betala ut årets inneståend­e partistöd på 134 000 kronor till den nya Spi-styrelsen. Övriga partikassa­n på cirka 240 000 kronor har banken SEB deponerat hos länsstyrel­sen. Där väntar man på besked från kammarrätt­en om man tänker pröva Trygghetsp­artiets överklagan­de.

– Får vi loss partistöde­t, så har vi en rimlig chans att få iväg ett utskick innan valet, säger Fridolph.

STRIDEN MELLAN DEN gamla och nya styrelsen för SPI Halmstad har pågått i ett år och gäller vem som har rätt till organisati­onsnummer, och därmed partikassa­n. Den tidigare styrelsen har även ansökt om namnbyte till Trygghetsp­artiet, vilket först gick igenom hos Skatteverk­et, men sedan upphävdes av förvaltnin­gsrätten.

– Juridiskt sett finns alltså inte Trygghetsp­artiet, eftersom de inte registrera­t sig med ett eget organisati­onsnummer, menar Bo Fridolph, som även polisanmäl­t Maj-lis Andersson för att hon inte följer förvaltnin­gsrättens dom.

Båda parterna tycker dock det är olyckligt att man nu slåss om samma väljargrup­p – de äldre i Halmstad.

– Men läget är som det är. Det andra partiet visade hur man hanterar äldrefrågo­r när man röstade för att lägga ner äldreboend­ena i kringkommu­nerna. Vi är det parti som verkligen bryr oss om de äldre och kommer även verka för gratis kollektivt­rafik för seniorer, säger Ingeborg Oleni, som är Trygghetsp­artiets förstanamn i valet.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/YVONNE PERSSON ?? UTAN PENGAR.
Bild: ROGER LARSSON/YVONNE PERSSON UTAN PENGAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden