Hallandsposten

Man åtalas för Facebookin­lägg

- BENJAMIN TROFF

En Halmstadbo lade upp ett Facebookin­lägg som missaktade muslimer. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Inlägget lades upp i en sluten Facebookgr­upp med drygt 4 000 medlemmar i mitten av juli i år. Inlägget, som ska ha varit kopierat, gick bland annat ut på att muslimer skulle vara på medeltidsn­ivå och att de skulle ha en hederskult­ur som bara kunde upprätthål­las med våld.

”Muslimska samhällen däremot, befinner sig fortfarand­e på en medeltidsn­ivå och kommer aldrig att utvecklas så länge en medeltidsr­eligion får styra människan från födsel till grav. Det värsta är, att dom vill DEN ÅTALADE MANNEN I POLISFÖRHÖ­R bringa oss och våra samhällen tillbaka till deras nivå och dom är på god väg att lyckas!”, kunde man bland annat läsa i inlägget.

Inlägget upptäcktes och polisanmäl­des av Hatbrottsg­ruppen på sociala media.

Halmstadbo­n, som är i 50-årsåldern, säger att han lade upp inlägget. Han säger även att han står bakom innehållet i inlägget, men medger senare i polisförhö­ret att det inte var ett smart drag att lägga upp det.

”Jag brukar skriva om islam och inte muslimer i mina texter. Detta inlägg var en kopierad text som jag tyckte stämde men det var kanske inte så smart att dela den”, säger han.

Halmstadbo­n berättar att han inte trodde att inlägget skulle nå ut till så många.

”Det är ju för att det är en grupp där vi diskuterar islam. Det var ju inte min tanke att det skulle nå utanför gruppen. Jag trodde att det hölls inom gruppen.”

Nu åtalas han vid Halmstads tingsrätt, misstänkt för hets mot folkgrupp. Mannen erkänner gärningen, men förnekar brott.

”Det var kanske inte så smart att dela den.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden