Hallandsposten

Minskning av antalet anmälda drogbrott

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Antalet anmälda narkotikab­rott har ökat i Region Väst, men Halmstad-laholm går åt motsatt håll. Det beror dock inte på ett minskat droganvänd­ande. – Siffrorna skulle ha kunnat treeller fyrdubblat­s men vi har tvingats prioritera, säger kommissari­e Krister Adolfsson.

I början av veckan rapportera­de Sveriges radio att antalet anmälda narkotikab­rott har ökat på flera håll i landet. I till exempel Region Väst, där Halland ingår, har antalet anmälninga­r ökat med 700 stycken under perioden april till juli i år, jämfört med samma period i fjol.

Ökningen gäller dock inte polisområd­et Halmstad-laholm. Här har anmälninga­rna i stället minskat både när det gäller eget bruk och drograttfy­lleri.

UNDER APRIL TILL juli i fjol anmäldes 300 fall av eget bruk, jämfört med 265 under samma period i år. Antalet drograttfy­llerier har under samma period minskat från 78 i fjol till 61 i år. Endast innehav har ökat, från 106 i fjol till 121 i år.

Men siffrorna speglar inte verklighet­en enligt Krister Adolfsson, ansvarig för det operativa arbetet.

– Min uppfattnin­g är att det florerar mer droger i samhället i dag än för tio år sedan och att trenden när det gäller narkotikam­issbruk går spikrakt uppåt.

Antalet anmälda narkotikab­rott beror mycket på hur stora resurser polisen kan avsätta, eftersom det rör sig om egeninitie­rad verksamhet. Och just under den här perioden har polisen i Halmstad-laholm tvingats prioritera andra saker.

– VI HAR HAFT en situation där vi fått skicka personal till olika insatser runt om i landet, till exempel Göteborg. Vi har också fått biträda andra avdelninga­r med personal, bland annat för att klara den akuta ingripande­verksamhet­en, säger Krister Adolfsson och tillägger:

– Den resurs som vi tidigare öronmärkt åt att jaga narkotika på gatunivå har vi alltså tvingats minska. Med mer resurser hade vi kunnat tre- eller fyrfaldiga våra siffror.

Ambitionen är att återgå till samma nivå som tidigare så fort som möjligt uppger Adolfsson.

– Min bedömning är att när personallä­get rättar till sig kommer siffrorna att vända uppåt igen.

Tar man ett kliv bort från drogrelate­rade brott och tittar på statistike­n för rattfyller­i har det trots minskade resurser och färre kontroller skett en ökning. Från april till juli i år har 75 fall av rattfyller­i anmälts, mot 48 i fjol.

– Det är ett trendbrott. Drograttfy­llerierna har tidigare med hästlängde­r passerat rattfyller­ibrotten. Det beror troligen på att vi har ändrat vårt arbetssätt. Vi står inte vid den mest trafikerad­e leden för att få så många blås som möjligt, utan ställer oss på platser där sannolikhe­ten att få träff av erfarenhet är stor, säger Krister Adolfsson.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? INGEN SPEGEL. De minskade siffrorna för antalet anmälda narkotikab­rott speglar inte verklighet­en, uppger kommissari­e Krister Adolfsson.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV INGEN SPEGEL. De minskade siffrorna för antalet anmälda narkotikab­rott speglar inte verklighet­en, uppger kommissari­e Krister Adolfsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden