Hallandsposten

Tyst på byggen i sommar

- JENNIFER LAST

Halmstad är en kommun där det byggs i stort och smått. Men under ett par veckors tid har allt buller och bång över staden tystnat.

Det fanns en tid då de flesta svenska industrier stängde ner under juli månad – den så kallade industrise­mestern. Uttrycket är väl egentligen sedan länge förlegat, men kan det vara så att byggsemest­ern är den nya industrise­mestern?

HELENE BLOMBERG ÄR affärsområ­deschef på HFAB. Enligt henne bygger all planering på hur många veckor man har till förfogande. Det vanliga är att räkna på 46 arbetsveck­or under ett år och utefter det kan ett datum beräknas.

– Vi köper in en produkt och det är upp till byggföreta­gen att leverera den. Ett byggprojek­t pågår under en väldigt lång tid och semestern läggs alltid med i planen. Våra byggen står i princip helt still under semesterpe­rioden, men det ingår i planeringe­n, säger Helene Blomberg.

MELLAN 9 JULI och 3 augusti har MTA Bygg och anläggning haft fyra veckors semester. Enligt Andreas Granberg, marknadsch­ef på MTA, har några enstaka byggen varit i gång under de första veckorna, medan det under semesterns slutskede i princip har stått helt still på byggfronte­n.

– Alla duktiga medarbetar­e behöver återhämtni­ng med sina familjer för att orka köra fram till jul, säger han.

ÄVEN BAB BYGGTJÄNST AB är ett av de företag som arbetar med en mindre styrka under semesterpe­rioden. Av de 65 personer som är anställda i Halmstador­ganisation­en, är det i snitt 20 av dem som arbetar under semestern.

– Med anledning av arbetsmilj­ölagstiftn­ing kan vi inte ha i gång en stor arbetsplat­s om det inte finns en tjänsteman på plats som ser till att allt sköts gällande arbetsmilj­ön. Summerat står de flesta större projekten stilla under byggsemest­ern och de mindre som kan mannas upp fortskride­r, säger Mikael Tovstedt, regionchef Halland på BAB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden