Hallandsposten

Piloten glömde fälla ut landningss­tället

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Trots att Mattias Nyberg har flugit över 1 000 timmar – och är en av landets skickligas­te uppvisning­spiloter – glömde han fälla ut stället när han skulle landa i Halmstad.

– Jag har flugit i 30 år och aldrig varit med om något liknande, men någon gång ska vara den första, säger Älmhultsbo­n och skrattar.

Flera gånger har Mattias Nyberg visat upp sina konster i luften över Brottet vid Halmstad Sports Car Event – men efter årets flygshow där för ett par veckor sedan blev det fel när han skulle landa i Halmstad.

– Tyvärr finns det ingen varningsla­mpa i den här gamla skolkärran, men den är lyckligtvi­s byggd för att klara sådana fadäser ifall en elev missar att fälla ut landningss­tället, säger han.

Hans tvåsitsiga Yakovlev Yak–52, som är en vidareutve­ckling av ett plan från 1940-talet, byggdes i Sovjetunio­nen 1983. Efter att det ryska flygvapnet tagit det ur tjänst köpte Nyberg det 2003 och brukar använda det vid flyguppvis­ningar.

Konstrukti­onen är lite udda genom att hjulen är ute även när landningss­tället är uppfällt.

Tack vare det skrapades inte underredet eller vingarna sönder när han gick ner på landningsb­anan. Det var bara propellern som bröts av.

– Först märkte jag inget konstigt, men sedan reagerade jag över att jag satt så nära marken, säger han och förklarar att tre–fyra man med handkraft sedan lyfte upp ena vingen så att det höga stället kunde fällas ut.

– Jag kommer aldrig att göra om den här missen, lovar Mattias Nyberg och berättar att en ny propeller har beställts från Litauen.

Han planerar att delta vid Brottet nästa sommar igen.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? ROBUST FLYGMASKIN. Efter landningsf­adäsen står denna Yak–52 utanför Halmstad Flygklubbs hangar och väntar på en ny propeller.
Bild: ANDERS HOLMER ROBUST FLYGMASKIN. Efter landningsf­adäsen står denna Yak–52 utanför Halmstad Flygklubbs hangar och väntar på en ny propeller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden