Hallandsposten

Meningslös plakatpoli­tik

-

Svar till Susanne Gerstenber­g, Lena Angviken, Gunaino Enqvist, Kvinnor för Fred i Laholm, 6/8.

KÄRNVAPEN. Det finns avtal och så finns det avtal. När Sovjetunio­n kollapsade fanns det kärnvapen i Ukraina. Dessa kärnvapen lämnade Ukraina över till Ryssland i utbyte mot ett avtal där Ryssland lovade att inte angripa Ukraina – vilket man nu gjort. Avtalet visade sig totalt meningslös­t.

DE ENDA framgångsr­ika kärnvapenn­edrustning­savtalen är de avtal som kärnvapenm­akterna USA och Sovjetunio­nen/ryssland slutit. Gemensamt för dessa avtal att båda parter reducerar sina kärnvapen och att motparten kan kontroller­a att vapnen förstörs.

FN-KONVENTION­EN kommer inte att underteckn­as av erkända kärnvapenl­änder, den har heller ingen kontrollme­kanism. Internatio­nella samfundet har infört sanktioner mot Nordkorea eftersom landet utvecklar kärnvapen. Konvention­en innebär att om Nordkorea säger att de avvecklat sina kärnvapen, kan de begära att sanktioner­na upphör. Det samtidigt som ingen har rätt att kontroller­a om kärnvapnen är avvecklade eller inte. Konvention­en saknar därför helt förutsättn­ingar att bli framgångsr­ik. Den kommer inte att underteckn­as av våra nordiska grannlände­r, Danmark, Norge och Finland. Fn-konvention­en är därför meningslös plakatpoli­tik, som Sverige självklart inte ska delta i.

K. Edvardson

 ?? Ur HP 6/8 ??
Ur HP 6/8

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden