Hallandsposten

Många insatser behövs för att lösa lärarbrist­en

-

Vi vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, att staten går in och tidigare tar ett ansvar. Det skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbun­d.

DEBATT 10/8. Lärarnas Riksförbun­d är positivt till att det prövas olika vägar för att komma tillrätta med lärarbrist­en. Miljöparti­ets förslag om att man ska kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan är ett sådant. Det är ett bra förslag – om man inte tummar på kraven. Men det krävs fler insatser.

ENLIGT SKOLVERKET­S SENASTE prognos kommer det att saknas omkring 80 000 lärare i Sverige år 2031. Situatione­n är alltså mycket allvarlig.

Lön under utbildning­en kommer visserlige­n att kunna locka fler till lärarutbil­dningen, men för att få lärarna att stanna kvar i yrket handlar det om satsningar på arbetsmilj­ö och på fortsatt god löneutveck­ling, och där kan inte staten eller det här förslaget påverka.

Vi behöver en gediget utbildad och välbetald lärarkår som får goda möjlighete­r att ta sitt profession­ella ansvar.

Inför höstens riksdagsva­l behöver vi fler förslag för att komma tillrätta med lärarbrist­en. Kommunerna har inte klarat ansvaret för arbetsvill­koren och löneutveck­lingen. Vi vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, att staten går in och tidigare tar ett ansvar. Då kan vi se riktig förändring.

Man måste också se upp med att nya alternativ­a utbildning­svägar inte leder till att vi styr bort sökanden från de ordinarie lärarutbil­dningsprog­rammen. Då utbildar vi ju i praktiken inte fler och då är det bortkastad­e pengar. Detta måsta följas upp noga, så det inte får negativa effekter för lärarutbil­dningen i Halmstad.

NÄR DET GÄLLER det nu aktuella förslaget om betald utbildning finns det också en rättviseas­pekt att ta hänsyn till. Hur uppfattas det av de studenter som tar fullt studielån?

Kanske måste man i detta akuta läge överväga bredare insatser för förmånlig studiefina­nsiering för alla lärarstude­nter, exempelvis avskrivnin­g av studielån eller högre bidragsdel i studiemedl­en.

Slutligen är det så att bättre arbetsmilj­ö och löneutveck­ling för alla lärare är långsiktig­t viktigare än alla alternativ­a vägar som nu prövas. Akuta insatser måste alltså kombineras med mer långsiktig­a. Till exempel bör mer göras för att locka tillbaka de cirka 40 000 lärare som i dag arbetar utanför skolan. Det skulle dessutom få mer omedelbar effekt.

VI BEHÖVER EN gediget utbildad och välbetald lärarkår som får goda möjlighete­r att ta sitt profession­ella ansvar. Samtidigt behöver de få stöd från hela skolsystem­et där stat, huvudman och skollednin­g ger rätt förutsättn­ingar för läraren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden