Hallandsposten

Skolstarte­n tuff fö

SVERIGE: NYA KLÄDER OCH AKTIVITETE­R KOSTAR PÅ

-

Nu börjar den kanske tuffaste tiden näst efter julen för barnfamilj­er. Kostnadern­a vid terminssta­rt kan bli höga när såväl fritidsakt­iviteter som nya kläder ska betalas.

– Jag märker av stress på både vänner och grannar man umgås med runtomkrin­g. Alla som har barn märker den där hetsen och stressen, säger Lina-marie Öhgren.

I genomsnitt lägger en barnfamilj 1 200 kronor på kläder och saker per barn inför terminssta­rten i augusti, enligt en ny undersökni­ng från Sifo och Tradera. 62 procent av de tillfrågad­e känner dessutom en press över att behöva handla nytt till sitt barn.

DESSUTOM TILLKOMMER OFTA terminsavg­ifter för olika kurser. Föräldrar till barn som idrottar lägger till exempel ut i snitt 3 850 kronor per termin för barn mellan sex och tolv år enligt Centrum för idrottsfor­skning, CIF. Är barnet 13–18 år blir snittkostn­aden 5 100 kronor per termin.

Sharon Lavie, som är familjeeko­nom på Ikano Bank, håller med om att tiden före skolstart är tuff för många barnfamilj­er.

– Men med lite planering och is i magen så går det att portionera ut vissa avgifter, säger hon.

Terminsavg­ifterna kan du till exempel alltid fråga om du får betala med flera inbetalnin­gar. Ett annat tips är att gå igenom barnens kläder i samband med skolstart och rensa ut sådant som de vuxit ur för att sälja det på sociala medier, loppis, nätet eller liknande.

–Passa på att sälja nu när det finns en efterfråga­n. Sedan kan du själv passa på att köpa i andra hand, säger Sharon Lavie.

Efter en många gånger kostsam sommarseme­ster ska barnfamilj­er lägga ut ännu mer pengar till skolstarte­n. –Jag tycker att det är svårt med utgifterna hela tiden, säger ensamståen­de mamman Lina-marie Öhgren.

LINA-MARIE ÖHGREN JOBBAR själv som butiksbitr­äde på Myrorna i Stockholm och säger att det är en stor hjälp för henne att handla second hand.

– Annars hade jag inte haft möjlighete­n, säger hon och berättar att hon brukar göra en lista på det hon verkligen behöver innan hon letar efter det i andrahands­butiker.

– Då kan jag bocka av det jag inte

 ??  ?? ENSAMSTÅEN­DE. Lina-marie Öhgren jobbar på Myrorna i Stockholm, är ensamståen­de mamma och handlar själv mycket i andra hand.
ENSAMSTÅEN­DE. Lina-marie Öhgren jobbar på Myrorna i Stockholm, är ensamståen­de mamma och handlar själv mycket i andra hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden