Hallandsposten

KD vill lägga ned landstinge­n

- OWE NILSSON/TT

Kristdemok­raterna tar nu ett steg till i sin sjukvårdsp­olitik och föreslår att staten tar över all sjukvård och att landstinge­n läggs ned. Hälso- och sjukvården är den viktigaste frågan i partiets valmanifes­t.

Sedan tidigare vill KD att staten ska ta över ansvaret för den vård som sker på sjukhusen. Nu säger Kd-ledaren Ebba Busch Thor att all sjukvård som i dag ligger under landstinge­n ska läggas över på staten, även primärvård­en.

– Det är stora skillnader och ojämlikhet­er i vilken vård man får beroende av var i landet man bor. Det är uppenbart att landstings­organisati­onen står i vägen för utveckling­en av vården, säger Ebba Busch Thor till TT.

KD vill nu att frågan utreds och att nedläggnin­gen av landstinge­n sker snabbt.

– En viktig lärdom av hur man genomförde reformen i Norge är att det inte nödvändigt­vis blir bättre om man drar ut på det utan tar lärdom av Norge som hade en ettårsfas som var otroligt intensiv, säger Busch Thor.

De övriga frågorna som KD vill lyfta fram i valrörelse­n är trygghet, integratio­n och jobb, äldreomsor­g och familj. Det handlar bland annat om fler poliser, höjda straff, vistelsefö­rbud för kriminella, fler äldreboend­en, sänkt skatt för äldre som jobbar och höjt bostadstil­lägg för äldre.

På familjeomr­ådet föreslår KD att kvoteringe­n av föräldrafö­rsäkringen avskaffas helt och att en barnomsorg­speng införs till föräldrar som är hemma med barn upp till tre års ålder.

På integratio­nsområdet vill KD skärpa kraven på deltagande­t i svenskunde­rvisning, samhällsor­ientering och arbete för att erhålla bidrag. Utsatta grupper på arbetsmark­naden ska få dubbla jobbskatte­avdrag för att minska bidragsber­oendet. Nyanlända föräldrar med småbarn ska studera SFI i särskilda grupper, en ”SFI med baby”, som KD kallar det.

Asylpoliti­ken ska fortsatt vara stram men KD vill att rätten till familjeåte­rföreninge­n återinförs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden