Hallandsposten

Svenskar ogillar politisk reklam

- TT

Inför höstens riksdagsva­l har partierna satsat cirka 340 miljoner kronor på reklam och valkampanj­er. Samtidigt visar en undersökni­ng från Novus att nästan varannan svensk är negativ till politisk reklam.

45 procent svarade att de är ”ganska eller mycket negativa” till reklamtype­n. År 2014 svarade 30 procent detsamma, vilket innebär att personerna i undersökni­ngen är mer kritiska i år än tidigare.

”Svenskens generellt sett negativa inställnin­g till reklam avspeglas även när det kommer till synen på politisk reklam. En ytterligar­e förklaring till den negativa attityden till reklam från våra politiska partier kan vara att kommunikat­ionen är väldigt intensiv under en begränsad period”, säger Tero Marjamäki, kommunikat­ionsansvar­ig på Sveriges Annonsörer i ett pressmedde­lande.

De som är positiva till politisk reklam är nästintill lika många 2014 som 2018 (16 respektive 15 procent). Vilken är din allmänna inställnin­g till reklam från politiska partier? Så här svarade personerna i Novus undersökni­ng:

* Mycket positiv 3 %

* Ganska positiv 12 %

* Varken positiv eller negativ 37 %

* Ganska negativ 26 %

* Mycket negativ 19 %

* Vet inte 3 % Totalt har 1086 intervjuer genomförts under perioden 14–21 juni 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden