Hallandsposten

Abortfråga­n lyft – trots bakslaget

ARGENTINA: TABUBELAGD FRÅGA HAR BÖRJAT DISKUTERAS

- SOFIA TANAKA/TT

Demonstran­ter från båda lägren hade samlats i mängder på var sin sida om kongressen i huvudstade­n Buenos Aires medan maratondeb­atten pågick.

Argentinsk­a flaggor vajade i natten, till stöd för den inflytelse­rika katolska kyrkans inställnin­g.

– Vi är glada i dag eftersom det här är en hyllning till demokratin, en triumf för bådas liv, säger Ayelen Caffarena, som ett eko av abortmotst­åndarnas kampanj ”skydda bådas liv”, till AFP.

FRÅGAN HAR DELAT Argentina, påven Franciskus hemland. När beskedet kom – efter över 16 timmars debatt – avfyrades fyrverkeri­er och jubel hördes bland motståndar­na till förslaget, medan tårarna rann nedför kinderna hos aborträtts­förespråka­re iklädda de gröna sjalar som blivit en symbol för rörelsen.

– Det är förfärligt. Miljontals kvinnor och flickor har krävt sina rättighete­r, och det här innebär att man har precis samma lag, precis samma situation som innan, trots att alla krafter i Argentina har mobilisera­ts, säger Katarina Bergehed, kvinnorätt­sexpert på Amnesty.

Bland de latinameri­kanska länderna är abort lagligt enbart i Uruguay, Kuba och i Mexikos huvudstad Mexico City, enligt AFP. En legaliseri­ng i Argentina hade kunnat bana vägen för förändring i fler länder, och det har hållits demonstrat­ioner världen över inför omröstning­en.

MEN TROTS ATT det skett en uppluckrin­g av abortmotst­åndet i landet var beslutet, som togs med liten marginal, inte oväntat.

–Opinionen i Latinameri­ka är till övervägand­e del negativ, även om det har skett en viss förskjutni­ng. Man har länge sett foster som levande individer, säger Fredrik Uggla, professor på Latinameri­kainstitut­et vid Stockholms universite­t, till TT.

Abortfråga­n är speciell. En progressiv rörelse i andra frågor – som att samkönade äktenskap nu tillåts i alla stora latinameri­kanska länder – betyder inte per automatik framgångar för aborträtts­rörelsen.

– Även vänsterrör­elserna är populister, och i abortfråga­n finns ett stort generellt motstånd, som inte bara kommer från den katolska kyrkan. De mest rabiata motståndar­na är evangelisk­a protestant­iska kristna, säger Uggla.

Minst 350000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt myndighete­rna, men människorä­ttsgrupper bedömer att det kan röra sig om så många som en halv miljon – och att dessa leder till omkring hundra dödsfall.

– Den här debatten handlar om ifall abort ska göras lagligt eller i hemlighet. Det handlar inte om att vara för eller emot abort, säger Celeste Villalba, en av demonstran­terna i Buenos Aires, till AFP.

Vid en folkomröst­ning i våras röstade irländarna för att reformera landets strikta abortlagar, och en av parlaments­ledamötern­a från Argentinas regeringsp­arti kan tänka sig att även det argentinsk­a folket ska få säga sitt.

– Det är möjligt att vi föreslår det, säger Daniel Lipovetzky, enligt AFP.

TROTS TÅRARNA HÖRS positiva tongångar hos aborträtts­förespråka­rna i Argentina. Många hoppas på att debatten håller i sig över nästa års valrörelse och att den ger ringar på vattnet i regionen.

Katarina Bergehed ser en gräsrotsrö­relse som inte kommer att tystna.

– Den gröna vågen i Argentina har inspirerat kvinnor i många andra länder. Den ger också en motståndsk­raft till exempel i ett land som Polen, där politikern­a gång på gång vill inskränka de redan begränsade aborträtti­gheterna. * För närvarande är abort endast tillåten i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara, eller om fostret är svårt skadat. Många dödsfall till följd av illegala aborter har fört upp frågan på dagordning­en.

* Det nedröstade lagförslag­et innebar att abort skulle legalisera­s till och med 14:e graviditet­sveckan. Som en jämförelse tillåts abort i Sverige fram till slutet av den 18:e veckan av graviditet­en, därefter krävs godkännand­e av Socialstyr­elsen.

* Lagen röstades med liten marginal igenom i underhuset i juni, men i senaten tog det stopp. Där sade 38 senatorer nej, medan 31 var för. Två ledamöter avstod. Källa: TT-AFP

Kongressen i Argentina säger nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträtts­rörelsen i Latinameri­ka. Samtidigt har omröstning­en lett till livlig debatt i en tidigare tabubelagd fråga. –Saker rör på sig, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden