Hallandsposten

Dhaka-upplopp tecken på pressad demokrati

- MOA KÄRNSTRAND

Ett hundratal människor, många av dem barn och ungdomar, har skadats, journalist­er har förts bort och internet har inskränkts. De allvarliga sammandrab­bningarna i Bangladesh kan vara en försmak inför valet i december, enligt en expert.

”Bashundhar­a battlefiel­d” – slagfältet Bashundhar­a. Så kallar lokalpress­en i den bangladesh­iska huvudstade­n Dhaka ett av de bostadsomr­åden där unga har drabbat samman med polis och ligister. Daily Star beskriver hur kravallfor­don rullar på gatorna, följda av ett hundratal poliser utrustade med skottsäkra västar, tårgas och pistoler. Studentern­a bär påkar och tegelstena­r och ropar slagord.

DET SOM STARTADE för drygt en vecka sedan som en protest bland skolbarn mot den farliga trafiken i Dhaka har utvecklats till en brutal strid. En del kallar det den värsta på mycket länge.

Även inne på universite­ten angrips studenter, berättar de unga Dhaka-bor som TT har varit i kontakt med.

”Polisen attackerar studentern­a på universite­ten och försöker stänga in dem. De skjuter med gummikulor och slår studenter. Det är värst för flickorna”, skriver en av dem i ett meddelande.

”Det är inte säkert ute nu och vi är rädda. Vem som helst av oss kan försvinna i morgon och ingen kommer att veta vart vi har tagit vägen. Våra föräldrar skulle inte få någon hjälp av myndighete­rna. Fyra av mina vänner togs av polisen och sattes i häkte utan orsak”, skriver en annan.

Att protestern­a nu tycks ha lugnat sig beror inte på att de unga har fått igenom sina krav utan att deras uppror effektivt har slagits ner av polis och av ligister som sägs tillhöra regeringsp­artiets studentorg­anisation.

DET FAKTUM ATT säkerhetss­tyrkor togs in så tidigt i protestern­a pekar på att det som hänt har en bredare politisk betydelse, enligt Sydasienkä­nnaren Sten Widmalm.

– Trafikprob­lemen verkar ha varit en utlösande faktor, men har också startat attacker på yttrandefr­iheten och rätten att organisera sig och protestera fritt, säger han.

Regeringen­s kraftiga motreaktio­ner måste tolkas som att den känner sig hotad, vilket aktiverar radikala grupper som backar upp regeringsp­artiet.

– När även de går ut och attackerar demonstran­ter och journalist­er, då ser man att det finns en politisk dimension i detta, säger Widmalm.

De unga Dhakabor som TT har varit i kontakt med håller med:

”Från att ha varit en protest om trafiksäke­rhet har det blivit en protest mot den dåliga säkerheten i landet. Och inte ens vi kan leda den protesten”, skriver en av dem.

Det som händer är ytterligar­e ett tecken på att demokratin har det allt tuffare i det sydasiatis­ka landet och kan vara en försmak inför valet i december, menar Widmalm. Då väntas sammandrab­bningarna mellan de olika politiska lägren bli ännu allvarliga­re.

Bangladesh är ett land där demokratin är satt på undantag. Politiska våldsamhet­er krävde under 2013 över 500 människors liv. Det förra parlaments­valet, 2014, bojkottade­s av opposition­en och rättsappar­aten i landet anklagas för att vara politisera­d. Opposition­ella har avrättats och satts i fängelse. I februari 2018 dömdes opposition­spartiets ledare till fängelse för korruption. Dessutom pågår en brutal jakt på minoritete­r och hbtq-personer.

I UPPLOPPEN i Dhaka har även journalist­er misshandla­ts och tagits till fånga. Många är nu mycket oroliga för sin säkerhet.

– Jag har aldrig varit med om något som liknar situatione­n för journalist­er där just nu, säger en bangladesh­isk journalist som lever i exil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden