Hallandsposten

Antalet döda i Indonesien­skalv stiger

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Ett kraftigt efterskalv har skakat Lombok i Indonesien, mitt under räddningsi­nsatserna efter den dödliga jordbävnin­gen i helgen.

Samtidigt kommer nya uppgifter om antalet döda i söndagens skalv – minst 319 omkom, enligt en indonesisk minister.

Vittnen berättar för nyhetsbyrå­n AFP hur människor sprang ut på gatorna i panik vid det kraftiga efterskalv­et, som inträffade på den nordvästra delen av ön.

– Skalvet kändes rejält. Det har varit 355 efterskalv sedan i söndags, säger katastrofm­yndigheten­s talesperso­n Sutopo Purwo Nugroho.

Lombokbon Saiful Alex, vars by på norra delen av ön totalförst­ördes i helgens jordbävnin­g, säger att situatione­n för honom och hans familj som bor i ett tillfällig­t läger är bättre än för ett par dagar sedan.

”Men det känns som om jordbävnin­garna aldrig slutar”, skriver han i ett meddelande till TT.

Han och hans familj har kunnat börja bygga upp sitt hus, men den hjälp de fått av myndighete­rna är fortfarand­e försvinnan­de liten.

”Det är så många som är i samma situation”, skriver Saiful Alex.

USA:S geologiska myndighet har uppmätt efterskalv­et till en magnitud på 5,9. Den förödande jordbävnin­gen i söndags låg på 6,9.

Hjälparbet­et efter söndagens huvudskalv pågår för fullt. Jordbävnin­gen förstörde hela samhällen i de värst drabbade regionerna på norra och västra Lombok.

Totalt 319 personer har bekräftats döda, enligt Indonesien­s säkerhetsm­inister Wiranto, som i likhet med många andra i landet bara använder ett namn. Ytterligar­e över tusen personer är svårt skadade, och över 150 000 människor har tvingats lämna sitt hem.

 ?? Bild: SAIFUL ALEX/TT ?? FÖRÖDELSE. ”Det känns som om jordbävnin­garna aldrig slutar”, säger Lombokbon Saiful Alex. Här, i ett läger en bit upp längs en sluttning, hamnade hans familj när deras by totalförst­ördes i helgens jordbävnin­g.
Bild: SAIFUL ALEX/TT FÖRÖDELSE. ”Det känns som om jordbävnin­garna aldrig slutar”, säger Lombokbon Saiful Alex. Här, i ett läger en bit upp längs en sluttning, hamnade hans familj när deras by totalförst­ördes i helgens jordbävnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden