Hallandsposten

Historiskt fjärde guld

SIMNING: SARAH SJÖSTRÖM VANN FJÄRDE GULDET TROTS TUMSKADAN

- GÖRAN SUNDBERG/TT

– Sjukt häftigt, det är jag nöjd över, sade hon med ett brett leende.

Sjöström, 24, blev den första svenska Em-simmaren i historien som vann fyra individuel­la guld.

Vägen dit blev dock smärtsam och en aning osäker sedan hon skadade tummen vid målgång när hon vann sitt tredje guld på 100 meter fritt i onsdags kväll.

FÖRST EFTER EN röntgenund­ersökning på sjukhus i Glasgow under torsdagen var det grönt ljus för Sarah att få tävla.

Väl i vattnet fladdrade världens snabbaste fjäril ifrån konkurrent­erna under andra halvan av finalloppe­t. Med segertiden 25,16 var hon 56 hundradela­r före tvåan Emilie Beckmann, Danmark. Och under loppet gjorde sig smärtan inte lika påmind som på land.

– Det jag visste var att starten skulle göra lite ont. Man slänger ju ihop händerna då. Annars gjorde * Sarah Sjöström, 4 guld, 2018: 50 och 100 meter fjäril, 50 och 100 meter fritt. * Gunnar Larsson, 3 guld, 1970: 400 meter fritt, 200 och 400 meter medley. * Arne Borg, 3 guld, 1927: 100, 400 och 1500 meter fritt. Källa: www.scmsom.se. det inte ett dugg ont. Man tänker inte på det när man står bakom startpalle­n och är hundra procent fokuserad. Adrenalinp­åslaget är så himla stort, berättade hon.

Före och efter loppet hade hon desto mer ont.

– Nu efteråt gör det ont. Jag fick hjälp av Anna att ta på mig dräkten här, det är sånt som är svårt, berättade hon och nickade mot Anna Hammar, pressansva­rig på förbundet.

SJÖSTRÖM SKRIVER HISTORIA i nästan varje mästerskap. Nu blev hon den första svenska simmaren som tog fyra individuel­la guld under ett EM. Arne Borg, 1927, och Gunnar Larsson, 1970, hade vunnit tre tidigare.

Men faktum är att Sjöström bara är så där lagom nöjd med sitt mästerskap.

– Jag är jätteglad över att det blev fyra guld, men min nivå är lite sämre än förra året. Det är fakta. Min strävan är att bli lite bättre, det blev jag inte i år. Det gäller bara att komma hem nu och se hur jag ska komma tillbaka till den nivån som jag var på förut.

– De här tiderna räcker knappt till medalj på VM. 50 meter frisim var den överlägset mest imponerand­e grenen här. 100 meter frisim måste jag fortfarand­e ta reda på vad som hände, det är obegriplig­t att jag bara dog. 50 meter fjäril är bra med tanke på skadan. Det var så bra det kunde bli, säger Sjöström som också vann paraddista­nsen 100 meter fjäril överlägset.

Tumskadan gjorde så ont att hon inte kunde ta på sig baddräkten själv. Ändå utklassnin­gsvann Sarah Sjöström, tog fjärde Em-guldet och blev historisk.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? VANN TROTS SKADA. En skadad tumme stoppade inte Sarah Sjöström. Hon tog ett historiskt fjärde guld under Em-simningarn­a i skotska Glasgow.
Bild: CHRISTINE OLSSON VANN TROTS SKADA. En skadad tumme stoppade inte Sarah Sjöström. Hon tog ett historiskt fjärde guld under Em-simningarn­a i skotska Glasgow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden