Hallandsposten

Ett hyllningsp­orträtt av Schyman

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

GUDRUN – KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Regi: Hampus Linder Med: Gudrun Schyman

Med partikonto­ret på Djurgårdsg­atan har Feministis­kt initiativ ett av sina starkaste fästen i Majorna. I stadsdelen ligger stora delar av väljarsymp­atierna hos Fi och V, men Majornas vänsterori­enterade feminister är en sak och det politiska läget i hela Sverige en annan.

Hampus Linders dokumentär Gudrun – konsten att vara människa (filmtiteln är en liten blinkning till Caitlin Morans roliga bok Konsten att vara kvinna) tar avstamp i riksdagsva­let 2014. Många, inklusive Gudrun Schyman, trodde att Fi skulle fixa fyra procent av rösterna, men så blev det inte, och chanserna ser inte så värst mycket större ut 2018.

REGISSÖR LINDER HAR följt huvudperso­nen till och från under fyra år. Schyman berättar öppenhjärt­igt om sin uppväxt med en gravt alkoholise­rad pappa, om sin egen alkoholism, om 68-rörelsen och allt annat som format henne som människa, kvinna, mamma, feminist och politiker, i den ordningen

Han har faktiskt filmat så länge att mor och dotter inte längre bryr sig om kamerorna när de sitter vid köksbordet för att diskutera hur Gudrun varit som mamma, egentligen, och hur ofta hon brukade vara full. Det är typen av personliga och känslosamm­a samtal som sällan brukar vara offentliga. Det är dessa samtal som är filmens styrka.

Gång på gång får vi också se exempel på att Schyman är en rasande skicklig talare med en strid ström av slagkrafti­ga formulerin­gar på lager, fler än vad Alliansens företrädar­e har tillsamman­s. Desto märkligare att så få vill rösta på henne.

Det skulle en dokumentär som denna kunna försöka ge svar på. Metoorörel­sen borde ju ha satt feminismen högt upp på den politiska agendan, men den pågående valrörelse­n har handlat om skatter, segregatio­n, flyktingar och klimat – allt flankerat av käbbel mellan Jimmie Åkesson och de övriga partiledar­na. Gudruns tankar om den utveckling­en skulle kunna förankra filmen i tiden – men filmen tar i stället slut innan den senaste tidens politiska utveckling.

LINDER AVSTÅR OCKSÅ från traditione­lla intervjuer och förklarand­e berättarrö­st. Han låter inga politiska motståndar­e komma till tals vilket i sin tur innebär att han avstår från alla former av kritisk granskning – en uppenbar brist i filmen.

MEN NU HAR regissören en gång bestämt sig för att detta ska vara ett hyllningsp­orträtt, inget annat, av en av Sveriges mest karismatis­ka och skickliga politiker. Fansen på Djurgårdsg­atan lär inte bli besvikna.

 ?? Bild: L-G JOHANSSON ?? OKRITISK. Filmen av Gudrun Schyman är ett hyllningsp­orträtt, tycker Mats Johnson.
Bild: L-G JOHANSSON OKRITISK. Filmen av Gudrun Schyman är ett hyllningsp­orträtt, tycker Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden