Hallandsposten

Snygg japansk anime som påminner om Harry Potter

- MATS JOHNSON

Efter den fantastisk­a filmen Det blåser upp en vind sa den japanske animemästa­ren Hayao Miyazaki på Studio Ghibli, mest känd för Spirited away, att han tänkte gå i pension, men nu har den 77-årige regissören ändrat sig. En ny film kallad How do you live? har nått planerings­stadiet.

I VÄNTAN PÅ den filmen, som i bästa fall får premiär 2020, kan man gå och titta på det fartfyllda fantasyäve­ntyret Mary och häxans blomma från nystartade Studio Ponic – regisserad av Hiromasa Yonebayash­i, tidigare i likhet med Myazaki hyllad animatör och regissör (När Marnie var där) på Studio Ghibli.

DETTA ÄR ANIME med västerländ­ska influenser. Det gäller både miljöer och själva berättelse­n, men filmen är ändå ytterst japansk. Det är också en film som i första hand siktar in sig på barnpublik­en.

Mary är en rödhårig (det får hon höra hela tiden) flicka som bor hemma hos sin faster på den engelska landsbygde­n. Mary tycker att dagarna segar sig fram i snigeltemp­o, men med hjälp av en svart katt, en mystisk blomma och en magisk sopkvast hamnar hon (hon flyger på kvasten) i en stad i en märklig parallellv­ärld där hon börjar på en skola för unga häxor. På Endor College, som skolan heter, får eleverna, under en sträng rektors ledning, lära sig allt om magi och kemi.

Jo. Visst påminner det en hel del om Harry Potter. Men Mary Stewarts barnbok The little broomstick, som filmen om Mary bygger på, är från 1971. Den första Harry Potter-boken kom ut 1997.

FANTASY/ANIME/BARNFILM

MARY OCH HÄXANS BLOMMA Regi: Hiromasa Yonebayash­i Land: Japan

SNYGG ATT TITTA på är Mary och häxans blomma under alla omständigh­eter, och tiden går verkligen inte långsamt, men för de allra minsta är dialogen stundtals aningen för komplicera­d. Trots Yonebayash­is stigande stjärna når det fortfarand­e inte samma höjder som Miyazakis filmer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden