Hallandsposten

Linn Fernström: ” FLYTTLASSE­T HAR GÅTT FRÅN NEW YORK TILL SVERIGE

KONST:

-

Efter tio år i New York är konstnären Linn Fernström, känd för sina lika makabra som livfulla djurmålnin­gar, tillbaka i Sverige. I utställnin­gen Luften bakom din rygg är motiven, likt hennes liv, mer uppluckrad­e än någonsin.

Linn Fernström har ritat om sitt liv.

Hon har flyttat hem från New York. Hon har börjat dansa tango. Och hon har slutat måla avhuggna lemmar.

Men låt oss, som i jordelivet, spara döden till sist.

Linn Fernström är en av Sveriges mest framgångsr­ika konstnärer, och på auktion säljer hennes verk för hundratuse­ntals kronor. Utöver de makabra inslagen är hon känd för färgstarka blommor och djur mot vita bakgrunder.

2008 FLYTTADE HON till Park Slope i New York, ett flott Brooklynkv­arter som sedan länge hade bytt gängkrig mot yogamattor. Linn Fernström själv utövar ashtanga, en fysiskt krävande variant, men i den svenska sommarhett­an (ja, så kan man skriva numera) lämpar sig hennes nya jättestudi­o i Bromma nog bäst för bikram.

Storleken kommer väl till pass, för hennes tavlor är ofta mycket stora.

– När målningarn­a är större så förhåller de sig till kroppen, medan mindre bilder förhåller sig till huvudet. Jag kan gilla det där fysiska förhållnin­gssättet med stora rörelser, medan andra är lite pilligare.

Nu svettas hon på för att hinna med de sista penseldrag­en på det 20-tal målningar som ska ställas ut på Galerie Forsblom i Stockholm

 ??  ?? BILD. Linn Fernström är tillbaka i Sverige efter tio år i New York. Här i sin ateljé i en före detta Ericson-fabrik.
BILD. Linn Fernström är tillbaka i Sverige efter tio år i New York. Här i sin ateljé i en före detta Ericson-fabrik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden