Hallandsposten

Antalet olyckor ökade

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Många har besökt stranden under den varma sommaren. Livräddarn­a har också fått göra fler räddningsi­nsatser i år än förra året.

Det soliga och varma vädret har fört med sig många välbesökta dagar på Tylösand. Mycket ansvar för Livräddarn­a Tylösand med andra ord, och Hallandspo­sten slog sig därför ner med en av de rödklädda utanför deras gula stuga, för att prata om sommaren som varit.

– Vi har haft väldigt många badgäster i år, många fler än förra sommaren som var kallare. Fina dagar har det varit uppemot 30 000 besökare, och då har folk legat som packade sillar, säger Camilla Ekmark, som iklädde sig den smått Baywatchli­ka utstyrseln och gjorde sitt första pass som livräddare 2007, och som sedan cirka fem år tillbaka jobbar som biträdande bevaknings­chef.

FLER BESÖKARE ÖKAR risken för olyckor, och det är också något som syns i statistike­n. Förra sommaren plockade man upp och räddade 10–13 personer ur vattnet, medan siffran i år ligger runt 20.

– Cirka fyra av dem vi plockat upp i sommar fick åka till sjukhus med ambulans. Men det ska ha gått bra för alla. Man har bara velat kontroller­a ifall de fått in vatten i lungorna, säger hon och förklarar att man har en krisorgani­sation som kan gripa in och ge stöd vid svårare olyckor.

För att minska antalet olyckor jobbar livräddarn­a mycket förebyggan­de, vilket rentav utgör den huvudsakli­ga delen av deras arbete. Det kan handla om att prata med strandgäst­erna om det aktuella väderläget eller varna de som är på väg ut i en ström.

– Om vi inte jobbat förebyggan­de, så hade vi nog fått hämta upp ännu fler ur vattnet i sommar.

Rent socialt får sommaren ett toppbetyg.

– Vi jobbar ideellt så alla vill vara här. Det är en väldigt god stämning bland livräddarn­a, det blir som en andra familj, säger hon och fortsätter:

– Och det märks att badgästern­a uppskattat vårt arbete. Det är många som kommit fram och gett oss beröm.

DEN 15 AUGUSTI tar den sista livräddare­n för säsongen trappan upp till livräddnin­gstornet, men håller vädret i sig lär inte den badsugne stanna hemma för det.

Lyckligtvi­s har Camilla Ekmark en rad råd att dela med sig av. De båda klassiska tipsen om att inte bada ensam och att bara bada där

”Det är en väldigt god stämning bland livräddarn­a, det blir som en andra familj.”

CAMILLA EKMARK livräddare i Tylösand

man bottnar langas snabbt fram, innan en nog så viktig uppmaning får sin tid i rampljuset.

– Om man fastnar i en ström ska man flyta med strömmen tills den avtar, och sedan simma ur den.

Även en direkt uppmaning till föräldrar platsar på Camillas tipslista.

– Bada med barnen i stället för att sitta med mobilen. Det är viktigt att ha uppsikt för det kan gå snabbt, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: MIKAEL GAMM ?? VIKTIG INSATS. Biträdande bevaknings­chefen Camilla Ekmark är en av dem som jobbar för att vi inte ska råka illa ut när vi badar i Tylösand.
Bild: MIKAEL GAMM VIKTIG INSATS. Biträdande bevaknings­chefen Camilla Ekmark är en av dem som jobbar för att vi inte ska råka illa ut när vi badar i Tylösand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden