Hallandsposten

Man fick 220 000 genom utpressnin­g

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

En 22-årig Halmstadbo misstänks ha utpressat sig till stora summor pengar i form av kontanter och föremål. Nu åtalas han för utpressnin­g.

De första fallen som 22-åringen misstänks för ska ha inträffat under förra sommaren. Han ska genom hot om våld mot en kille och dennes familj förmått mannen att ge honom totalt 22 067 kronor.

22-åringen ska då ha hävdat att någon beställt saker i den andra killens namn, och att han därför var skyldig 22-åringen pengar. Trots att offret betalade 2 700 kronor, som det första kravet gällde, fortsatte bara den påstådda skulden växa.

Under sommaren 2018 ska 22-åringen ha fortsatt sin utpressnin­gsverksamh­et då han gav sig efter en annan Halmstadbo. Genom att återigen hota med våld ska han ha fått den andre mannen att överlämna kontanter och varor, som köptes på kredit och försatte mannen i höga skulder, till ett totalt värde av 207 556 kronor.

22-åringen har genomgåend­e hävdat att han bara varit en mellanhand. De som egentligen låg bakom hoten ska ha varit kriminella med bas i Skåne, men mycket pekar på att det i stället är 22-åringen, eller vänner till honom, som ringt upp offren med en förställd röst för att få dem att betala.

Vid ett tillfälle stoppades 22-åringen då han körde en avställd bil samtidigt som han var drograttfu­ll. Två timmar senare stoppades han återigen och var då fullkomlig­t oförståend­e till varför han blev stoppad.

”Han tycker det verkar helt onödigt att det ska komma flera poliser då han berättar att han varit hos polisen och precis blivit släppt. Han måste ju få köra hem sin bil.”, skriver polisen i sin händelsera­pport.

Nu åtalas 22-åringen vid Halmstads tingsrätt misstänkt för två fall av utpressnin­g, ett fall av försök till utpressnin­g, två fall av olovlig körning och rattfyller­i, ett fall av narkotikab­rott och ett fall av ringa narkotikab­rott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden