Hallandsposten

Ökning av antalet barkborrar oroar

HALMSTAD: Barkborren gynnas av torkan. Om nästa sommar blir lika torr kan det leda till stora problem för granskogen, varnar Skogsstyre­lsen.

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

”Får vi en torka även nästa sommar så kan det bli stora barkborrep­roblem” GUNNAR ISACSSON,

vid Skogsstyre­lsen

Den torra väderleken har lett till att granbarkbo­rrarna nu förökar sig på torkstress­ade granar. Under sommaren har ovanligt många barkborrar fångats i Skogsstyre­lsens övervaknin­gsfällor, något som nu oroar.

– Problemet med granbarkbo­rren är att den dödar även friska granar, säger Gunnar Isacsson, insektsexp­ert vid Skogsstyre­lsen.

Namnet antyder att de skulle vara ensamma, men så är inte fallet. Granbarkbo­rren är bara en av drygt 30 barkborrea­rter på gran i Sverige. Det som särskiljer den från sina släktingar är att granbarkbo­rren även ger sig på friska granar, till skillnad från de övriga arterna som endast attackerar sjuka eller döende träd.

UNDER VÅREN OBSERVERAD­ES en kraftig ökning av insekten i Svenljunga, Hallands närmsta referenspu­nkt, där nästan 10 000 granbarkbo­rrar fångades i Skogsstyre­lsens fällor.

– Vi har märkt att det är fart på dem i år, vilket beror på att granarna var vitala och välvattnad­e i våras. Barkborrar­na tvingades därför att flyga långt för att hitta lämpliga träd att angripa och då fångas fler i våra fällor. Men avkommorna till dem som lyckades föröka sig i våras har lättare att hitta mat nu. Nu är många av träden är torkstress­ade vilket gör dem till enkla byten för granbarkbo­rren som kan föröka sig, säger Gunnar Isacsson, insektsexp­ert vid Skogsstyre­lsen.

I JULI MÅNAD observerad­es en andra generation av granbarkbo­rren och nu höjer Skogsstyre­lsen ett varningens finger för att ytterligar­e en torr sommar kan få förödande konsekvens­er för granskogen.

– Får vi en torka även nästa sommar så kan det bli stora barkborrep­roblem. Vi kan få en liknande situation som man har i centrala Europa där granbarkbo­rren dödar en massa träd som annars hade överlevt, säger Gunnar Isacsson. Vad kan man göra åt problemet?

– Det är viktigt att man under höst och vinter försöker avverka äldre träd och träd som mår dåligt. Friska granar kan bekämpa granbarkbo­rren, men svagare bestånd är enkla byten för insekten och leder till att den förökar sig ännu mer.

 ?? Bild: GUNNAR ISACSSON/SKOGSSTYRE­LSEN ?? ”ETT PROBLEM FÖR GRANSKOGEN”. Granbarkbo­rren på bilden håller på att gnaga en gång under barken.
Bild: GUNNAR ISACSSON/SKOGSSTYRE­LSEN ”ETT PROBLEM FÖR GRANSKOGEN”. Granbarkbo­rren på bilden håller på att gnaga en gång under barken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden