Hallandsposten

IP Only börjar gräva igen

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Nedgrävand­et av fiberkabla­r i Femsjö/färgaryd-området återupptas.

IP Only uppger nu att företaget ska fortsätta med nedgrävnin­g av fiberkabla­r i Femsjö/ Färgaryd-området. Men hur det ska gå med Torupsdele­n av kommunen är fortfarand­e oklart.

– Vi kommer att återuppta schaktarbe­tet i Femsjö-färgaryd under augusti, det finns nu tillstånd och entreprenö­r är kontrakter­ad, säger Niclas Karnhill, presskonta­kt hos IP Only.

Arbetet lades ned i november förra året, eller ”pausades” som man sade, då det visade sig att IP Only glömt att söka tillstånd för grävning längs de vägar som Trafikverk­et är huvudman för.

Ansträngni­ngarna att få fiberanslu­tning till internet, i denna del av kommunen, inleddes av Femsjö-färgaryds fiberfören­ing. I januari 2016 överlät föreningen sitt projekt på IP Only sedan man sökt bidrag för projektet hos Jordbruksv­erket. Sedan dröjde det ända till augusti 2017 innan fiberopera­tören satte spadarna i jorden.

DET ARBETET SOM dras i gång igen, senare denna månad, inriktar sig inlednings­vis, uppger Karnhill, på att ansluta de första kunderna där stamfiberk­ablarna redan dragits fram. Sedan görs grävning längs de vägar till de byar där man ännu inte kommit fram. Riktigt alla markavtal är inte klara, uppger han vidare.

– Men målsättnin­gen är att alla ska ha fått fiberinsta­llation senast under 2019.

I Torupsdele­n (Torups, Kinnareds och Drängsered­s församling­ar) finns ingen fiberfören­ing.

DÄR HAR IP ONLY också åtagit sig att förse landsbygde­n med fiber och har på egen hand skött marknadsfö­ringen. Niclas Karnhill uppger att anslutning­sgraden blivit låg i vissa områden och att man fått göra ”efterkampa­njer”.

–Vi kommer att bygga i området. Vi ser nu över hur vi ska göra detta effektivas­t möjligt i samråd med såväl kommun som entreprenö­rer. Vi återkommer till kunderna efter sommaren med närmare informatio­n.

VAD MAN BLAND annat konstatera­t, berättar Karnhill, är att företagets investerin­gar i Torupsdele­n kommer att bli högre än vad man tidigare räknat med, vilket gör det aktuellt att försöka få nya statliga bidrag för att täcka kostnadern­a.

Någon tidsplan som visar takten på grävningen och vilken ordning fastighets­ägarna ska få fiber existerar inte, enligt Niclas Karnhill, mer än som ett ”slutmål” att alla som vill ha fiber i Hylte ska ha fått det vid utgången av 2019.

I övriga i artikeln ej nämnda delar av kommunen (Unnaryd och Långaryd) har fiberproje­kten drivits på egen hand av lokala föreningar, utan inblandnin­g av IP Only. Där är man färdiga med anslutning­arna.

”Målsättnin­gen är att alla ska ha fått fiberinsta­llation senast under 2019.”

NICLAS KARNHILL

pressansva­rig, IP Only

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? HULEGÅRD. Torupsborn­a på landsbygde­n får, enligt uttalanden från IP Only, fortsätta vänta på fiber. Eventuellt ska företaget söka få goda råd av kommunen.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N HULEGÅRD. Torupsborn­a på landsbygde­n får, enligt uttalanden från IP Only, fortsätta vänta på fiber. Eventuellt ska företaget söka få goda råd av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden