Hallandsposten

Forsasönda­g med mindre flöde i fallet

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Årets Forsasönda­g var utan den riktigt rytande och dånande forsen. Under större tiden då flödet var öppet var det med en kraftigt reducerad mängd vatten på grund av den långa torkan.

Till en början med släpptes vattnet på med 3,5 kubik i sekunden.

– Det är vad Lagan har i tillrinnin­g just nu. Ett vanligt år när vi öppnar för vattnet ligger det på från 100 kubik i sekunden upp till 200, så det är en rätt stor skillnad, säger Henrik Jatkola, kraftverks­chef på Statkraft och fortsätter:

– Vi får anpassa oss till den situatione­n som råder och göra det bästa av det. Forsasönda­gen är en uppskattad tradition som vi gärna hjälper till att hålla liv i tillsamman­s med byn, säger han.

Men efter en kvart med det begränsade flödet så var det planerat att luckorna skulle öppnas för att släppa ut 100 kubik i sekunden.

– Jag tror att det hjälper folk i allmänhet att få perspektiv på situatione­n, säger Henrik Jatkola.

Folket flockades runt forsutsläp­pet och fick höra landshövdi­ngen Lena Sommestad tala. Bland annat tog hon den speciella kulturmilj­ö som kraftverke­n i Lagan utgör och betydelsen för elektrifie­ringen av Sverige. Samt den rena energi den utgör i dag.

Men hon talade främst om vattenbris­ten som förutom Forsasönda­gen påverkar så mycket mer.

– Mina tankar går till det föränderli­ga klimat som också visar sig i Lagan. Det har varit ett hårt slag mot våra lantbrukar­e och livsmedels­produktion­en, sade hon.

När den kraftigare forsen väl fick dundra till fick åskådarna en efterlängt­ad syn där kraften i vattnet som flödade fritt såg ut att vara ostoppbart.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? FORSAR. Huvudakten vid Forsasönda­gen var i något decimerad skala. I en kvart flödade det något kraftigare.
Bild: KENNY HJÄLTE FORSAR. Huvudakten vid Forsasönda­gen var i något decimerad skala. I en kvart flödade det något kraftigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden