Hallandsposten

Gammal syn på omsorg

Det offentliga klarar inte sitt uppdrag.

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 13/8. Den som kan komma med argument för att få flytta in på särskilt boende, bedöms för frisk för att bo där. De som får en plats är de dementa, som inte vill för att de anser sig för friska.

Beskrivnin­gen kom i en specialsän­dning om Sveriges äldreomsor­g och är professor Mats Thorslunds, äldrevårds­forskare vid Karolinska institutet (SR 7/8).

40-TALISTERNA ÄR PÅ väg in i behovsåldr­arna. För att bibehålla dagens standard i framtidens äldrevård krävs mellan 40 och 50 miljarder kronor, enligt Thorslund. Uppskattni­ngen är förmodlige­n i underkant.

Frågan är då vad det offentliga kan förväntas stå för. Fram till 2026 behövs 32 000 nya äldreboend­eplatser. Staten måste därför ta ett mycket stort ansvar för att alla äldre ska kunna räkna med en värdig och vårdande boendemilj­ö utifrån deras behov.

I dag tvingas alldeles för många bo kvar i sitt hem fast de skulle behöva bo i särskilt boende. Det skapar oro, ensamhet – och kostnader.

Redan i dag fallerar alltså det offentliga för de äldre. Kanske borde ansvarsmod­ellen göras om, så att staten svarar för en grundnivå ovanpå vilken kommunala och privata komplement tillförs.

ENLIGT ÄLDREMINIS­TER Lena Hallengren (S) behövs inte det. Alla ska ha samma äldrevård. Därför lägger hennes parti 20 miljarder på välfärden kommande mandatperi­od. Hur mycket som går till äldreomsor­gen är inte klart.

I torsdags (9/8) presentera­de KD sitt valmanifes­t med flera kloka satsningar, däribland en äldreboend­emiljard till landets kommuner för att bygga bort platsbrist­en, och ökat bostadstil­lägg för pensionäre­r. KD:S äldrepolit­iska satsningar per år motsvarar S satsning på välfärden under hela nästa mandatperi­od. Vissa partier är för de äldre. Andra är tyvärr bara föråldrade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden