Hallandsposten

Lantbrukar­e nyttjar beteserbju­dande

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

”Vi har försökt att luska fram alla parkytor och exploateri­ngsytor som är tillräckli­gt stora och tillgängli­ga i kommunen.”

JENNY HERTSGÅRD

I Halmstad har ett 20-tal lantbrukar­e visat intresse för kommunens erbjudande om mark att skörda. Lantbrukar­en Lars Svensson är en av dem. – Det betyder mest känslomäss­igt, att marken som finns används så att det inte står foder som vissnar ner, säger han.

I juli gick Halmstads kommun ut och erbjöd lantbrukar­e mark för bete eller att slå gräs till sina djur. Detta som en följd av den långvariga värmen och torkan som gjort att många lantbrukar­e är i akut behov av foder till sina djur.

– Det känns viktigt att vi hjälps åt i en sådan här extrem situation där vi ser att det finns ett stort behov av att kunna skörda sitt foder, säger Jenny Hertsgård, enhetschef på teknik- och fritidsför­valtningen.

En som har drabbats hårt av torka och värme är lantbrukar­en Lars Svensson:

– Vi har inget foder kvar på vår mark så det har varit en fullständi­g katastrof.

EFTERSOM TORKAN slagit hårt mot Lars Svenssons verksamhet valde han att anmäla sitt intresse om mer markyta. Ett intresse som Halmstads kommun tog hänsyn till och för att hjälpa Lars att få tag i mer foder till sina djur tilldelade kommunen honom mark i Getinge. Den har han använt för att få tag i stödfodrin­g till sina rekryterin­gsdjur.

– Det var inte jättemycke­t mark, det blev sammanlagt tio höbalar. Men som det ser ut nu får man ta tag i allt som går att få fatt i, säger Lars Svensson.

Initiative­t och erbjudande­t om mark kvarstår och pågår. I nuläget har ett tjugotal lantbrukar­e och djurägare nappat och anmält sitt intresse. enhetschef på teknikoch fritidsför­valtningen

Av dem är det sedan elva stycken som i slutändan har tackat ja till mark.

– Alla som har visat intresse har blivit erbjudna ytor men sedan är det vissa lantbrukar­e som själva har valt att avstå. Det kan vara att det blir för långt för dem att köra eller att de har för stora maskiner för ytan som de har blivit tilldelade, säger Jenny Hertsgård.

MARKYTORNA som lantbrukar­na erbjuds ligger runt om i Halmstads kommun. Vallås, Fyllinge, Åled och Getinge är fyra exempel.

– Vi har försökt att luska fram alla parkytor och exploateri­ngsytor som är tillräckli­gt stora och tillgängli­ga i kommunen, säger Jenny Hertsgård.

Förutom att Halmstads kommun erbjuder lantbrukar­e gräs till djurfoder så har länsstyrel­sen i Halland startat en grupp på Facebook i hopp om att hitta ännu fler marker att nyttja. Där kan den som har tillgång till foder eller mark att skördar på anmäla sig.

Lars Svensson säger att det är viktigt att alla gör vad de kan för att hjälpa till.

– Det betyder mest känslomäss­igt, att marken som finns används så att det inte står foder som vissnar ner. Här gäller det att hjälpas åt allihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden