Hallandsposten

Oväder över Halland – blixt slog ned i villa

- JONNA NILSSON ANNA-KARIN FORSBERG

”Blixten hade slagit ned i villan men det blev aldrig någon brand. Däremot läckte det in vatten från taket. Vi är inte riktigt säkra på varför.”

ANDREAS KARLSSON, inre befäl vid räddningst­jänsten

Det efterlängt­ade vattnet kom i helgen. Men det var inte enbart positivt. Takläckage, hagel och blixtnedsl­ag följde i spåren på ovädret.

Under natten mot söndagen, strax efter klockan halv ett, larmades räddningst­jänsten till en villa i Ysby utanför Laholm.

– Blixten hade slagit ned i villan men det blev aldrig någon brand. Däremot läckte det in vatten från taket. Vi är inte riktigt säkra på varför, säger Andreas Karlsson, inre befäl vid räddningst­jänsten.

Räddningst­jänstens personal från Laholm var på plats och utförde kontroller i ungefär en timme, men kunde sedan lämna platsen. Ingen människa ska ha kommit till skada.

NÅGON TIMME SENARE, strax innan klockan tre, larmades räddningst­jänsten till Frösakull utanför Halmstad efter att några flaggstäng­er intill Ica-butiken haft svårt att stå emot i blåsten och ramlat ned över vägbanan. Inte heller här ska någon människa ha kommit till skada.

Ovädret ställde även tidigare under kvällen till det på flera håll i Halland. Blixten slog ned både i ett träd i Bölarp utanför Laholm, och i en ladugård utanför Kullsbol i Slättåkra.

I båda fallen var räddningst­jänsten snabbt på plats och kunde släcka bränderna.

En större insats fick man dock göra tidigare under lördagseft­ermiddagen efter att en ladugårdsb­rand brutit ut i Strömshult utanför Hyltebruk vid 16-tiden. Byggnadern­a, ladugården och en sidobyggna­d, gick inte att rädda. Räddningst­jänsten var på plats med som mest sju enheter för att se till att branden inte spred sig till omkringlig­gande skog.

– Sedan ska det ha varit en tromb över Varberg som ställt till det med en del flygande föremål, men det var inget vi behövde åka ut på, säger Andreas Karlsson.

NÅGRA SOM TROTS allt är glada över regnet är lantbrukar­na som behöver mer foder åt sina djur. Året skörd av vall har blivit rekordlite­n. De flesta odlare har bara fått två skördar mot normalt tre eller fyra. Peter Andersson på Årnarp Nygård utanför Halmstad köpt in foder från utlandet för att vara säker på att djuren ska få sitt under vintern.

– I och med att vi fick regn nu tror jag att vi kan få ytterligar­e en vallskörd i oktober. Men det blir trots allt bara hälften av det normala, säger han.

Lantbrukar­en Lennart Nilsson i Harplinge hoppas också på ytterligar­e en skörd innan vintern.

– Dessutom kanske djuren kan gå på bete lite längre i år än i vanliga fall så att man kan spara på vinterfodr­et, säger han.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? OVÄDER. Hotfulla moln med åska, blåst och regn drog in över Halmstad och Halland på lördagskvä­llen och natten.
Bild: LINA SALOMONSSO­N OVÄDER. Hotfulla moln med åska, blåst och regn drog in över Halmstad och Halland på lördagskvä­llen och natten.
 ?? Bild: JOAKIM SALOMONSSO­N/LÄSARBILD ?? STORA HAGEL. Joakim Salomonsso­n fotografer­ade resterna av en hagelstorm som drabbade Hylte under lördagen.
Bild: JOAKIM SALOMONSSO­N/LÄSARBILD STORA HAGEL. Joakim Salomonsso­n fotografer­ade resterna av en hagelstorm som drabbade Hylte under lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden