Hallandsposten

Lärareffek­ten påverkar hela samhället

-

Att säkra rätt förutsättn­ingar för lärarkåren och göra läraryrket attraktivt är grunden för samhällets fortsatta utveckling och välstånd, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbu­ndet.

DEBATT 13/8. Det ringer in. Sommarlove­t går mot sitt slut och det är dags för skolans elever att påbörja ännu en termin. Men vilken verklighet väntar barn och elever? I dag är tomma katedrar och vakanta tjänster verklighet på många skolor och förskolor. Den svenska lärarbrist­en är smolket i hösttermin­ens glädjebäga­re.

SCB:S SENASTE PROGNOS om lärarbrist­en i Sverige visar att det saknas 79 000 lärare år 2035.

Störst kommer bristen vara på lärare i fritidshem, där var tredje kommer att saknas, respektive ämneslärar­e och yrkeslärar­e. Trots att det har gjorts mycket de senaste åren för att minska lärarbrist­en – utbyggd utbildning, karriärtjä­nster och lärarlönel­yft, är det långt ifrån tillräckli­gt. Lärarbrist­en ökar i stället för att minska.

Finns det inte lärare som undervisar våra barn och elever drabbar det hela samhället.

79 000 lärare som saknas år 2035. En nästintill ogripbar siffra i en avlägsen framtid kan tyckas. Men den svenska lärarbrist­en är likväl en påtaglig verklighet redan i dag. I förskolan, i grundskola­n och på gymnasiet. Det är tomt framme vid tavlan och på mattan vid samlingen när hösttermin­en nu drar igång. Ingen behörig lärare har sökt tjänsten. Ingen behörig lärare kan hoppa in. Kvaliteten på undervisni­ngen och barnens utbildning­sresa haltar. Tvärnitar rentav.

Finns det inte lärare som undervisar våra barn och elever drabbar det hela samhället. Uttrycket att allt börjar med en bra lärare är inget vi har hittat på. Det är ett faktum.

ATT SÄKRA RÄTT förutsättn­ingar för lärarkåren och göra läraryrket attraktivt är grunden för samhällets fortsatta utveckling och välstånd. Effekten av en lärares arbete kan mätas på många olika vis. I hur många elever som når godkänt till exempel, eller hur föräldrar väljer att skatta skolan i en utvärderin­g.

Men faktum är att lärareffek­ten sträcker sig längre än så. Varje elev som lämnar skolan för att delta i samhällsby­gget gör det med den kunskap, trygghet och självkänsl­a undervisni­ngen i skolan gett dem.

Lösningen på lärarbrist­en ligger i politikens händer. Det här är vad den stundande slutspurte­n i valrörelse­n bör handa om. Den självklara drivkrafte­n för oss lärare är mötet med barnen och eleverna, den självklara drivkrafte­n för politiken måste vara att skapa de bästa förutsättn­ingarna för att det mötet ska bli så bra som möjligt.

Satsa på konkurrens­kraftiga lärarlöner, rensa i arbetsbörd­an och styr upp möjlighete­rna till karriär och kompetensu­tveckling.

VI LÄRARE OCH skolledare är beredda att ta vårt ansvar – vi förväntar oss att ni som är våra förutsättn­ingsgivare och arbetsgiva­re tar ert. Bara så kan vi garantera varje barn och elev den undervisni­ng de har rätt till.

Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbu­ndet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden