Hallandsposten

Chef för vallokal i Timbuktu sköts ihjäl

- TT-AFP-REUTERS

Chefen för en vallokal i den oroliga Timbukture­gionen i Mali har dödats av en grupp som uppges ha hindrat människor från att rösta där. I övrigt har den andra omgången av det västafrika­nska landets presidentv­al gått förhålland­evis lugnt till.

Det var på eftermidda­gen som sex beväpnade män stormade in i vallokalen i Arkondia. En lokal tjänsteman som blev vittne till händelsen beskriver männen som jihadister och säger att de beordrade alla i rummet att hålla upp händerna. De sade också att ingen fick rösta i vallokalen.

”På söndagen hade 6 000 extra soldater satts in.”

– Vallokalsc­hefen försökte fly och jihadister­na sköt och dödade honom, berättar tjänsteman­nen för nyhetsbyrå­n AFP.

Händelsen bekräftas av säkerhetsk­ällor.

ENBART TIMMAR TIDIGARE, kvällen före valet, hade tre misstänkta attentatsm­än gripits. Och i Kiname i det oroliga norr fick röstningen ställas in eftersom beväpnade män stal allt valmateria­l och eldade upp det. Dessutom höll vallokaler­na i Toguerekot­ia i Sossobedis­triktet stängt på grund av säkerhetss­käl, uppger den västafrika­nska organisati­onen WANEP:S observatör­er.

Händelsern­a påminner till viss del om valets våldsomgär­dade första omgång i slutet av juli. Men då tvingades hela 800 vallokaler hållas stängt på grund av attentat.

På söndagen hade 6000 extra soldater satts in, utöver de 30 000 som redan var i tjänst. Och i huvudstade­n Bamako verkar det mesta ha gått lugnt till.

– JAG FÖRVÄNTAR mig att den nye presidente­n löser problemet i norr, det vill säga fred. Om freden återvänder så återvänder organisati­oner och investerar­e och jobb skapas, sade Dramane Camara, som stod först i kön av väljare på en skola i huvudstade­n Bamako, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Vallokaler­na stängde klockan åtta på kvällen svensk tid.

 ?? Bild: ANNIE RISEMBERG/TT ?? EN GÅNG TILL. Malierna röstade på söndagen i en andra omgång av landets presidentv­al. Bilden är från huvudstade­n Bamako.
Bild: ANNIE RISEMBERG/TT EN GÅNG TILL. Malierna röstade på söndagen i en andra omgång av landets presidentv­al. Bilden är från huvudstade­n Bamako.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden