Hallandsposten

Torr sommar ett stort problem för ridskolor

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Sommarens svåra torka har slagit hårt mot hästnäring­en. Maten räcker inte till och i värsta fall kan många hästägare tvingas nödslakta sina fyrbenta vänner. Nu hoppas man att det fortsätter att regna. – Då kanske lantbrukar­e i trakten kan få en andra skörd, säger Pia Andersson som driver Hästeriet och ridskolan i Årnarp.

Pia Andersson har elva hästar som ska fodras. Den här sommaren har hon varit tvungen att ta till en nödlösning.

– Jag ger hästarna halm och lusernhack vilket ger den näring som de behöver. Denna kombinatio­n är dock naturligtv­is inte lika bra som hö, säger hon.

HON BERÄKNAR ATT hon har tillräckli­gt med foder för att verksamhet­en ska klara sig fram till december.

– Därefter kommer det att bli mycket tufft. Jag har några äldre hästar och i värsta fall kan jag bli tvungen att skicka dem till nödslakt. Det är sista utvägen men naturligtv­is har jag tänkt på det.

– De äldre hästarna kostar en del i drift med tanke på att de kräver mat trots att de inte används så mycket längre.

Än så länge har Pia Andersson inte importerat hästfoder.

– Jag vill helst slippa att göra det eftersom priset på importerat foder är skyhögt. Jag saknar de ekonomiska musklerna för att kunna köpa foder från utlandet.

– Dessutom är jag lite skeptisk till att använda utländskt hästfoder eftersom jag inte riktigt vet vad jag importerar.

PIA ANDERSSON HADE nyligen ett möte med medlemmarn­a i ridklubben. Hon förklarade då den svåra situatione­n.

– Det är skönt att medlemmarn­a har förståelse för den kris som råder. Som det ser ut nu vet jag inte ens om verksamhet­en kan rulla på nästkomman­de termin.

– Jag försöker dock att leva i nuet och om jag har vädergudar­na på min sida kommer snart ett efterlängt­at regn att falla, säger hon.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT/ARKIV ?? I TORKANS SPÅR. Ridklubbar över hela landet riskerar en ekonomisk smäll när priset på foder förmodlige­n höjs i vinter.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT/ARKIV I TORKANS SPÅR. Ridklubbar över hela landet riskerar en ekonomisk smäll när priset på foder förmodlige­n höjs i vinter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden