Hallandsposten

Artisten och Bergman-stipendiat­en Kristian Anttila återvänder till Rotundan för andra sommaren i rad.

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Från Kiruna till Malmö - sedan turnén drog igång i februari har den rutinerade artisten Kristian Anttila nästan hunnit med att uppträda på varenda ort i vårt avlånga land. I kväll kommer han till Rotundan i Halmstad.

– Sedan jag blev soloartist har jag inte haft någon fast repertoar, även om man kanske har någon slags autopilot inom sig. Jag brukar läsa av publiken och samverka väldigt mycket med den, ibland tar jag upp folk på scen, säger Kristian Anttila.

I kväll uppträder han på Rotundan för andra året i rad.

– Jag gillar att spela där de flesta sitter ner – då får jag stort spelrum. Det passar mig bra, säger han.

SOMMAREN HAR VARIT hektisk och inte inneburit så mycket semester för Kristian Anttila. Sammanlagt kommer han att ha haft 37 gig från juni till sista augusti.

– Att turnera oavbrutet har blivit mitt liv och min fasta punkt på något sätt. Göteborg är stället där jag har min tvättstuga. Jag kommer dit, packar om och drar vidare.

”En del av albumet har jag faktiskt skrivit på Halmstads bibliotek. Jag hänger där ibland när jag är hos vänner i stan.”

KRISTIAN ANTTILA

Anttila har släppt otaliga singlar och album sedan debuten 2003. Hans senaste album är det mycket personliga Rum 4 Avd. 81, som är döpt efter en psykiatris­k avdelning på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.

– En del av albumet har jag faktiskt skrivit på Halmstads bibliotek. Jag hänger där ibland när jag är hos vänner i stan, säger han.

DE SOM VÄNTAR på fler Kristian Antilla-album kan få vänta helt förgäves, eftersom det inte är säkert att han någonsin kommer att släppa ny musik.

– Jag har på sätt och vis avsagt mig artistkarr­iären, jag vill hitta tillbaka till hur det var när jag var ung och gjorde musik utan krav, säger han.

I somras, när Kristian i egenskap av Bergman-stipendiat fick bo i Ingmar Bergmans gamla hus på Fårö, väcktes dock en viss skapandelu­st.

– När jag var där stängde jag av mobilen och lyssnade inåt, och då återuppsto­d en känsla som inte funnits där på ett tag. Men steget från den känslan till en skiva är otroligt avlägset, säger han.

2018 blir Anttilas sista jordsnurr som ”30-nånting”. I mars fyller han 40 år.

– Jag har aldrig haft ålderskris­er eller känt att vissa saker måste ske i en viss ålder, däremot märker jag att min musik har förändrats mycket med åldern. Min musik speglar mitt livs olika faser. På vilket sätt?

– När jag tittar tillbaka på min artistkarr­iär så är det som en musikalisk dagbok med väldigt olika uttryck. När jag var yngre lät det mer gapigt och reaktionär­t, nu för tiden är min musik mer ifrågasätt­ande, diffus och melankolis­k.

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? ETT FÅNGAT ÖGONBLICK. Anttilas instagramk­onto @kristianan­ttila är fyllt med natur- och hästbilder tagna runtom i hela Sverige.
Bild: PRIVAT ETT FÅNGAT ÖGONBLICK. Anttilas instagramk­onto @kristianan­ttila är fyllt med natur- och hästbilder tagna runtom i hela Sverige.
 ?? SUSLIN/TT MAJA Bild: ?? Lite om: Kristian Anttila Ålder: 39 år.Bor: Göteborg.Gör: Artist och producent sedan 15 år tillbaka. Två utav hans mest kända låtar är ”Smutser” och ”Vill ha dig”.Aktuell med: Spelning på Rotundan i Halmstad i kväll.
SUSLIN/TT MAJA Bild: Lite om: Kristian Anttila Ålder: 39 år.Bor: Göteborg.Gör: Artist och producent sedan 15 år tillbaka. Två utav hans mest kända låtar är ”Smutser” och ”Vill ha dig”.Aktuell med: Spelning på Rotundan i Halmstad i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden