Hallandsposten

Kärnkrafte­n i Sverige har sett sin glansperio­d och är nu på väg att fasas ut.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Klimat- och miljöfrågo­r har seglat upp som viktiga valfrågor efter denna heta sommar. I veckan har både Alliansen och Sverigedem­okraterna presentera­t sin politik inom området, vilket tydligt visar hur de anpassar sig efter verklighet­en. Medan Alliansen i sin klimatpoli­tik framför allt vill minska utsläppen från transports­ektorn sticker givetvis SD ut med sitt krav på att tvinga Vattenfall att inte stänga ner två kärnkrafts­reaktorer på Ringhals. För några år sedan hade en satsning på kärnkraft inte varit en kontrovers­iell åsikt, men tiderna förändras.

IBLAND ÄR VERKLIGHET­EN den viktigaste opinionsbi­ldaren. Jordbävnin­gen som drabbade Japan i mars 2011 fick långtgåend­e effekter på kärnkrafts­debatten, både i Sverige och internatio­nellt.

Trots att själva tsunamin som slog in på Japans västkust ledde till att över 18 000 människor miste sina liv så fick det efterfölja­nde haveriet i kärnkraftv­erket i Fukushima störst påverkan på omvärlden.

I till exempel Tyskland tog man snabbt beslut om att stänga ett antal reaktorer och på sikt avveckla landets kärnkraftv­erk. Den direkta följden blev förvisso att användning­en av fossila bränslen ökade, men tanken är ändå att ersätta den förlorade energiprod­uktionen från kärnkraft med förnyelseb­ara energikäll­or.

Sverige har hamnat på en liknande linje i kärnkrafts­frågan, men på ett annat sätt.

I dag finns det totalt åtta aktiva kärnkrafts­reaktorer i Sverige, fyra i Ringhals, tre i Forsmark och en i Oskarshamn. 2015 och 2017 stängdes två reaktorer på kärnkraftv­erket i Oskarshamn, men detta var inte ett politiskt beslut utan det var ägarna som tog det på grund av för dålig lönsamhet.

Ökade driftskost­nader till följd av högre säkerhetsk­rav och fallande energipris­er har gjort att kärnkrafts­produktion i dag inte bär sig ekonomiskt som tidigare. Samma orsaker ligger även bakom att Vattenfall ska stänga två av fyra reaktorer på Ringhals de kommande två åren. Därefter kommer det med andra ord bara att finnas totalt sex aktiva reaktorer i Sverige.

KÄRNKRAFTE­N ÄR FORTSATT viktigt för svensk energiprod­uktion och står i dag för cirka 40 procent av all elprodukti­onen i landet. Sett ur ett klimatpers­pektiv har kärnkrafte­n fördelen att den är koldioxidn­eutral, men på längre sikt skapar den nya problem, framför allt med lagring av radioaktiv­t avfall.

Förnyelseb­ara energislag som sol, vind och vatten har däremot framtiden för sig.

När Kd-ledaren Ebba Busch Thor på tisdagens partiledar­debatt öppnade dörren för mer kärnkraft i Sverige kan man fråga sig varför.

Kärnkrafte­n i Sverige har sett sin glansperio­d och är nu på väg att fasas ut. Det är en välkommen utveckling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden