Hallandsposten

Bruket storsatsar

Stora Enso investerar ytterligar­e 73 miljoner kronor i sin biokomposi­tanläggnin­g.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Stora Enso har beslutat att satsa ytterligar­e 73 miljoner kronor på biokomposi­tanläggnin­gen på Bruket i Hylte.

I den före detta sliperibyg­gnaden inrättas nu ett ”kompetensc­enter” och maskiner för att tillverka grövre träfibrer än vad man hittills har haft tillgång till.

”Vi ser en ökande efterfråga­n på det innovativa biokomposi­tmateriale­t. Diversifie­ringen av råvarubase­n och det nya kompetensc­entret för biokomposi­tmaterial stärker Stora Ensos tillgång till en marknad där fossilbase­rade material ersätts med nya”, säger Jari Souminen, divisionsc­hef för Stora Enso Wood Products, i ett pressmedde­lande som gick ut från företaget under onsdagen.

Med andra ord: Det finns en växande marknad för biokomposi­tmateriale­t och Stora Enso ser en möjlighet att växa som aktör på denna marknad.

I VÅRAS TOGS biokomposi­tanläggnin­gen i Hylte i bruk efter en investerin­g på runt 120 miljoner kronor. Här blandar man träfibrer, vilka är de samma som från produktion­en av tidningspa­pper, med plast. Fabriken tillverkar ett granulat som är anpassat för plastindus­trins formsprutn­ingsmaskin­er.

Patricia Oddshammar, som är ansvarig för anläggning­en i Hylte, säger att den nya utrustning­en som den nya investerin­gen omfattar, gör att man kan erbjuda ett större urval av granulat, som har olika tekniska egenskaper och nå fler kundgruppe­r inom den plastbrans­ch som letar efter förnybara råvaror.

– SAMTIDIGT ÄR vårt pris attraktivt, jämfört med traditione­lla plastmater­ial. På det nya kompetensc­entret kommer vi att kunna dela med oss av vår kunskap till våra kunder och steg för steg hjälpa dem med produkttes­ter, säger hon.

Kompetensc­entret ska rymma laboratori­um, pilot- och testanlägg­ningar samt en utställnin­g. Bygget av de nya anläggning­arna börjar i höst och blir klara en bit in på nästa år.

– Beskedet är glädjande, även om det inte förvånande. Det kan innebära nya jobb, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S), i sin kommentar till Stora Ensos investerin­gsbeslut.

HAN BERÄTTAR ATT han vid invigninge­n av biokomposi­tfabriken i början av sommaren samtalade över middagsbor­det med Karlhenrik Sundström, Stora Ensos vd, som försäkrade honom om att Hylte är just den plats som valts av koncernen för dess satsningar på biokomposi­t.

I en tidigare rapport från Stora Enso har man angett att den nya verksamhet­en med biokomposi­t, under full drift, tillför Stora Enso Woods en årlig intäkt på 250–300 miljoner kronor.

Den förväntas också nå ett operativt lönsamhets­mål på minst 20 procent.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV ?? SLIPERIHAL­LEN. I byggnaden på bruksområd­et förberedde man sig redan från början på kommande nyinvester­ingar.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV SLIPERIHAL­LEN. I byggnaden på bruksområd­et förberedde man sig redan från början på kommande nyinvester­ingar.
 ??  ?? GÅR PÅ BREDD. Patricia Oddshammar berättar att investerin­garna som nu görs, breddar sortimente­t av granulat till plastindus­trin.
GÅR PÅ BREDD. Patricia Oddshammar berättar att investerin­garna som nu görs, breddar sortimente­t av granulat till plastindus­trin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden