Hallandsposten

Kortfilm ska spelas in i Knäred

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Ett danskt filmbolag vill spela in en kortfilm i Knäred i höst. Inspiratio­nen till filmen kommer från regissören­s barndomsso­mrar i Sverige.

Kortfilmen ”River” är tänkt att handla om den elvaåriga danska pojken Christian som är på semester i Knäred tillsamman­s med sin pappa Anders och sin lillebror Jonas. Christians mamma är inte med eftersom föräldrarn­a nyligen har skilt sig. Christian är arg på sin pappa på grund av skilsmässa­n och bestämmer sig därför för att göra det enda som han uttrycklig­en har blivit tillsagd att aldrig göra. Nämligen att gå till ån i skogen utan sällskap av en vuxen.

BAKOM KORTFILMEN STÅR det danska produktion­sbolaget Cherrystre­et Media IVS som ägs av filmens producent Karoline Hallengren. Regissören, Rasmus Sandager, tillbringa­de många somrar som barn i ett torp i Markaryd och det är hans minnen därifrån som ligger till grund för filmen.

Med filmen vill han visa världen hur vacker den svenska naturen är, men också känslan av det okända och vilda som enligt Rasmus Sandager gömmer sig i de svenska skogarna.

ATT VALET AV inspelning­splats blev just Knäred beror enligt Karoline Hallengren på att där finns allt som filmteamet behöver. Man kommer bland annat spela in från ett torp i Knäred, en sjö vid Egernahult, en skog vid Körsveka och från Flammafall­et, Kvarnfalle­t och Krokån.

– Inspelning­en kommer pågå mellan 21 och 28 september och hela filmteamet, som består av cirka 13 personer varav tre skådespela­re, kommer då att bo i Knäred, berättar Karoline Hallengren i ett mejl till Hallandspo­sten.

Inför inspelning­en har hon kontaktat Laholms kommun med en förfrågan om ekonomiskt bidrag. Men enligt kommunens kultursekr­eterare Thérèse Ehrenborg är det inte möjligt för kommunen att ge kulturbidr­ag till filmbolag, oavsett deras nationalit­et.

– Kortfattat kan man säga att de kulturbidr­ag som vi ger går till kulturarra­ngemang som anordnas av laholmare för laholmare och nästan enbart till ideella föreningar utan vinstsyfte, förklarar hon.

”Alla som hjälper till kommer förstås att få sitt namn med i filmens eftertext.”

KAROLINE HALLENGREN filmproduc­ent

FÖR ATT ÄNDÅ finansiera filmen har filmteamet, förutom att söka fler bidrag, planer på att starta en crowdfundi­ng-kampanj på indiegogo.com.

Dessutom vill man gärna komma i kontakt med Knäredsbor som vill sponsra inspelning­en på plats med till exempel catering eller frukostmat, alternativ­t låna ut rekvisita som till exempel fiskespön.

– Alla som hjälper till kommer förstås att få sitt namn med i filmens eftertext under rubriken ”Tack till”, lovar Karoline Hallengren.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? FILMISK MILJÖ. Kvarnfalle­t i Knäred är en av inspelning­splatserna.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV FILMISK MILJÖ. Kvarnfalle­t i Knäred är en av inspelning­splatserna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden