Hallandsposten

Buskörning vid Hallarna fortsätter

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

När buskörarna härjade som värst på Hallarnas parkering lyckades man tillfällig­t sätta stopp för problemet. Men under sommaren har buskörning­arna återigen dykt upp. Nu är frågan hur man ska sätta stopp för dem en gång till.

HP rapportera­de i april förra året om hur boende i Snöstorp stördes av buskörning på Hallarnas parkering, som då blivit extra stor i samband med ombyggnati­onen.

Genom att införa ett förbud mot nattlig parkering lyckades man då sätta stopp för problemen.

Den här sommaren har dock buskörning­arna återkommit och boende i närområdet blir återigen störda av bilar och hög musik långt in på småtimmarn­a.

Polisen har varit på plats vid ett antal tillfällen, men det är svårt att lagföra någon.

– Vi försöker besöka platsen hyfsat ofta, men det är förhålland­evis verkningsl­öst. Det är svårt att rapportera någon, för så fort en bil kommer i närheten har de koll på det och då buskör de inte, säger Krister Adolfsson, kommissari­e hos polisen i Halmstad.

UNDER SOMMARTID ökar Halmstads befolkning drastiskt samtidigt som det är semesterti­der. Då blir det också mycket svårare att göra riktade insatser mot just det här ofoget.

– Vi upplever det som ett bekymmer att det här förekommer. Det är ett område som vi väldigt frekvent besöker med radiobilar på kvällsoch nattetid. Det här kan låta krasst, men under sommartid har vi en förhålland­evis hög arbetsbela­stning och att då göra en speciell insats mot en parkerings­plats på grund av buskörning är svårt, säger Krister Adolfsson.

Individern­a som bränner gummi och lever rövare ska dock inte tro att de är helt säkra bara för det.

– Så fort jag får en operativ möjlighet att göra en riktad insats så ska vi se till att ett antal av dem blir rapportera­de.

ÄVEN OM POLISEN lyckas ta förarna på bar gärning är det inte säkert att det hjälper. De skulle i sådana fall rapportera­s för trafikbrot­t och högst troligtvis komma undan med ett bötesstraf­f.

– Det skulle inte hjälpa på lång sikt, det är verkningsl­öst. Det som måste till är att man rent fysiskt bygger bort problemet, gör platsen oattraktiv.

Polisen ska nu ta kontakt med företrädar­e för Hallarna för att se om man kan komma fram till någon lösning på problemet.

Niklas Santesson, centrumche­f på Hallarna, är även han uppmärksam­mad på att buskörning­arna har återkommit.

– Förra veckan satte vi in extra vakter bland de som ronderar på parkeringa­rna. Står bilarna stilla så får de böter eftersom att det är parkerings­förbud efter klockan 22. Det är de åtgärder vi kan göra just nu, vara mer närvarande helt enkelt, säger han.

Samma sorts åtgärder vidtogs när problemen var som värst förra året. Då införde man parkerings­förbud och satte in ronderande vakter.

– Det har fungerat jättebra fram till för några veckor sedan. Åtgärderna vi satte in då hjälpte verkligen och vi hoppas att det ska göra det nu med, så klart. Det här beteendet stör våra grannar, vi har många villor runtomkrin­g och det är klart att det inte är roligt för dem. Dessutom kör man sönder asfalten och linjerna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? UPPSLADDAT. Så här såg det ut när buskörning­arna störde som mest i samband med ombyggnati­onen av Hallarna. Nu har problemet kommit tillbaka.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV UPPSLADDAT. Så här såg det ut när buskörning­arna störde som mest i samband med ombyggnati­onen av Hallarna. Nu har problemet kommit tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden