Hallandsposten

Hylte värnar inte arbetsmilj­ön nog

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte får, av sina revisorer, skarp kritik för sitt sätt att värna arbetsmilj­ön för de kommunalt anställda.

”Det är angeläget att det sker ett genomgripa­nde förnyelsea­rbete vad gäller arbetsmilj­öarbetet inom kommunen”, står det sammanfatt­ningsvis i revisionsr­apporten, vilken presentera­des för kommunstyr­elsen (KS) i tisdags.

BLAND DE PÅTALADE bristerna finns att det är så långt tillbaka i tiden som 1998, sedan fullmäktig­e senast antog en arbetsmilj­öpolicy – och att den varken har uppdaterat­s eller reviderats under de tjugo år som har gått.

Vidare faller ansvaret för olika delar av arbetsmilj­ön – till synes – mellan stolarna; genomläsni­ngen av rapporten uppenbarar att det dels saknas en struktur för vem som ansvarar för olika delar av arbetsmilj­ön och dels verkar visst ansvar ha delegerats runt mellan chefer i flera led.

Granskning­en har utförts av revisionsf­irman PWC, på uppdrag av de förtroende­valda kommunrevi­sorerna.

DEN HAR AVGRÄNSAT sig till det arbetsmilj­öarbete som berör kommunstyr­elsen och de två största kommunala förvaltnin­garna: barnomsorg/skola och äldreomsor­g.

Intervjuer som revisorern­a

”Det är en allvarlig kritik.”

RONNY LÖFQUIST (S), kommunstyr­elsens ordförande

har gjort med tjänstemän på personalko­ntoret och fackliga företrädar­e visar att bristerna får praktiska konsekvens­er: Det saknas gemensamma rutiner för att hantera rapportera­de brister eller klagomål från personal. Vidare finns inget system till hjälp för dokumentat­ion av tillbud och kränkninga­r.

– Det är en allvarlig kritik, konstatera­r kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Han säger att den som riktas mot att politikern­as dokument, arbetsmilj­öpolicyn, är tjugo år gammal ”är riktig”.

– Det ska vi ta tag i omedelbart.

MEN RONNY HÄVDAR också, efter samtal under onsdagen med kommunchef­en, att revisorern­a inte haft tillgång till alla dokument som rör arbetsmilj­öarbetet och att kritiken därför kan vara oförtjänt hård.

– Men jag vill inte uttala mig om det innan jag har gått igenom revisionsr­apporten bättre, säger han.

KS tog i veckan heller inte ställning till revisionsr­apporten utan ska ta den till behandling på nytt vid ett kommande sammanträd­e och då också ge revisorern­a ett svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden