Hallandsposten

Branden satte stopp för Cai Arkås planer

Cai Arkå hade planer på att sälja familjeför­etaget och ta en tidig pension – men då inträffade branden som förändrade allt. ”Det är först nu som det har sjunkit in”, säger han en vecka senare.

- MICHAEL LARSSON

En vecka har gått sedan den omfattande industribr­anden på Grönevångs­vägen 4. Nu berättar ägaren Cai Arkå om den tragiska förlusten av familjeför­etaget Arkå AB.

Tisdagen den 7 augusti avbröts Cai Arkås semester när han fick ett mardrömssa­mtal från en av sina anställda.

”Det brinner, det brinner”, skrek kollegan i telefonen, berättar Cai Arkå som genast kastade sig i bilen och körde E 6 ner mot Halmstad.

– Redan från motorvägen såg jag svarta rökpelare från området, och när jag kom närmare blev det allt mörkare på motorvägen. Då förstod jag att det var riktigt illa, säger han.

När Cai kom fram till den brinnande företagslo­kalen på Grönevångs­vägen 4 möttes han av räddningsp­ersonal och fick där bistå med viktig informatio­n om lokalen. Först klockan 22 på tisdagskvä­llen lämnade Cai Arkå platsen. Och då var det inte mycket som återstod av familjens företag.

–Det har varit en riktigt tuff vecka. Det är först nu som det har sjunkit in, säger han.

DET VAR CAIS PAPPA som startade Arkå AB i Halmstad på slutet av 1940-talet. Under andra världskrig­et var fadern till sjöss, och tillbringa­de tid i både Tyskland och England där han kom i kontakt med armémotorc­yklar som han bestämde sig för att importera och sälja i Halmstad. Den första butiken låg på Källegatan i centrala Halmstad.

1979 började Cai Arkå sommarjobb­a på sin pappas företag och tog så småningom över affärsverk­samheten när pappan blivit till åren kommen.

– Företaget har sysslat med lite olika saker genom åren. Från början var det en mc-butik men mellan 1960- och 1990-talet fokuserade vi ganska mycket på skid- och vinterutru­stning, säger Cai Arkå.

FÖR 30 ÅR SEDAN flyttade man ut till Grönevångs­vägen 4 vid Andersberg, där familjeför­etaget höll hus fram till branden 7 augusti i år.

Vad som inte är känt för många utomståend­e är att Cai Arkå sedan en tid tillbaka haft planer på att varva ner och ta en tidig pension. Företaget skulle ha fått en ny ägare den 1 september, som tänkt driva verksamhet­en i samma namn men med en ny inriktning. Allt var bestämt. Då inträffade branden.

– Jag kände att det var dags att lämna över företaget. Därför känns branden extra tung. Man har sett fram emot detta men i stället för att få in pengar förlorade vi allt, säger Cai Arkå.

Nu ska ledningen titta på vad försäkring­arna täcker. Men utan en lokal är det oklart vad som kommer att hända med familjeför­etaget Arkå AB. Det får framtiden utvisa.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som varit våra kunder genom åren, och alla som arbetat för oss. Det har betytt väldigt mycket för mig, säger Cai Arkå.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HÅRT SLAG. ”Vi hoppades på att få in pengar, men i stället förlorade vi allt”, säger Cai Arkå som drivit familjeför­etaget sedan tidigt 1980-tal.
Bild: ROGER LARSSON HÅRT SLAG. ”Vi hoppades på att få in pengar, men i stället förlorade vi allt”, säger Cai Arkå som drivit familjeför­etaget sedan tidigt 1980-tal.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TVÅ GENERATION­ER. Det anrika företaget startade på slutet av 1940-talet. I början av 1980-talet tog Cai Arkå över affärsverk­samheten från sin pappa.
Bild: ROGER LARSSON TVÅ GENERATION­ER. Det anrika företaget startade på slutet av 1940-talet. I början av 1980-talet tog Cai Arkå över affärsverk­samheten från sin pappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden