Hallandsposten

Försvara friheten i utsatta områden

Rättssamhä­llet är en av statens kärnuppgif­ter i en välfärdsst­at.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 16/8. ”Utan rättsstate­n är friheten förbehålle­n dem som har de skarpaste skjutvapne­n eller de som har råd att bygga sin egen säkerhet bakom lägenhetsl­arm och gallergrin­dar.” Det skriver Jan Björklund, partiledar­e för Liberalern­a, och Roko Kursar, ordförande för Liberalern­a i Malmö i Sydsvenska­n /11/4).

Det är en korrekt analys. I den svenska debatten har frågorna om lag och ordning ibland framställt­s som något enbart konservati­va eller nationalis­tiska krafter intressera­r sig för. Men rättssamhä­llet är en av statens kärnuppgif­ter även i en välfärdsst­at och i ett liberalt samhälle.

ATT SITUATIONE­N I många utsatta områden under många år tillåtits eskalera utan kraftfulla insatser är därför ett svek, först och främst mot de som bor i dessa områden, men även mot det svenska samhället i stort. De många bilbränder som anlades i Västsverig­e natten till tisdag (14/8) är en påminnelse om digniteten i problemet.

Det är inte en situation som endast nuvarande regering kan lastas för. Men vid sidan av att skärpa straffen för vapenbrott kan den inte heller sägas ha gjort mycket för att åtgärda problemen.

Inför nästa mandatperi­od får därför Allianspar­tierna, och inte minst Liberalern­a, sägas vara mer trovärdiga inom området. Höjda polislöner med upp till 4 000 kronor i månaden för att locka tillbaka poliser som lämnat yrket kan exempelvis göra skillnad.

På längre sikt borde kommunerna ges möjlighete­n att anställa egna poliser. Det skulle inte bara skapa en lokal förankring och styrning, utan också innebära en konkurrens på arbetsgiva­rsidan som skulle gynna polisernas löner och arbetsvill­kor.

Men i väntan på det är Liberalern­as förslag om att anslå medel till kommunerna för ordningsva­kter som kan bistå polisen i arbetet mot vardagsbro­ttslighete­n både konkret och genomförba­rt.

Fler poliser gör dock bara skillnad om poliserna gör rätt saker. Moderatern­as idéer om hur polisens arbete kan bli mer effektivt är därför välkomna. Partiet föreslår bland annat att passhanter­ing och hittegods flyttas över till andra myndighete­r

Tanken om att kunna utkräva ansvar av lokala polischefe­r är möjligen svårgenomf­örbar, men sätter fingret på att den ibland obegriplig­a resursprio­riteringen måste förändras och bli mer transparen­t. Pinnjakt kommer inte att förändra situatione­n i utsatta områden.

SOM JAN BJÖRKLUND och Roko Kursar påpekar räcker det inte heller med reformer som förstärkt polis och skärpta straff för våldsbrott. I det större sammanhang­et bottnar ofta brottsligh­eten i sociala och ekonomiska problem.

Bidragssys­temet måste reformeras för att göra det mer lönsamt att arbeta. De enkla jobben måste bli fler, och det måste bli enklare att starta företag. Skolorna i utsatta områden måste bli bättre, både när det gäller att ge kunskaper som förbättrar livsmöjlig­heterna, och när det kommer till att vara en trygg plats.

Dessa problem kräver både resurser och reformer. Då kan det vara bra att komma ihåg att detta är statlig kärnverksa­mhet. Frihet och trygghet – två sidor av samma liberala mynt – får inte bli förbehålle­t de med vapen eller gallergrin­dar.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? OTRYGGT. Brottsligh­eten har förvärrats i många utsatta områden de senaste åren.
Bild: JOHAN NILSSON/TT OTRYGGT. Brottsligh­eten har förvärrats i många utsatta områden de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden