Hallandsposten

Fortsatt uppåt på länets arbetsmark­nad

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Arbetslösh­eten fortsätter att minska i Halland. Samtidigt har vissa branscher ett skriande behov av folk med rätt kompetens.

Totalt var 5,6 procent inskrivna som arbetslösa i Halland i juli. Samma månad förra året var siffran 5,9 procent.

I juli i år var 4 913 personer öppet arbetslösa jämfört med 5 001 personer under samma månad i fjol.

Det visar färsk statistik från Arbetsförm­edlingen.

– GENERELLT SER det mycket bra ut. Då måste man också beakta att det är många som väljer att gå förbi oss och på andra vägar får jobb direkt. Dessa personer hamnar inte i vårt system och ingår heller inte i statistike­n, säger Peter Nofors, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

Han menar dock att arbetslösh­eten är högre än vad den borde vara.

–Med tanke på att bristen på kompetent arbetskraf­t är stor bland företag i Halland borde siffran vara lägre. Byggbransc­hen, industrin, vården och skolan skriker efter personal.

– DENNA SITUATION kan förklaras av att många arbetslösa saknar en gymnasieut­bildning eller helt enkelt har fel utbildning med sig i bagaget för att matcha efterfråga­n. Det är lite bekymmersa­mt, säger Peter Nofors.

I juli varslades 40 personer om uppsägning jämfört med 90 personer samma månad förra året.

– Det är ytterligar­e ett tecken på att vi har en mycket stark konjunktur i Halland. De varsel som sker i dag är i första hand inte kopplade till konjunktur­en utan de beror i huvudsak på omstruktur­eringar av företag, säger Peter Nofors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden