Hallandsposten

Så hittas motivation till motion

HALMSTAD: ”DET GÄLLER ATT HITTA ETT LIVSLÅNGT PERSPEKTIV”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Det kan vara svårt att hålla igång träning när vardagsrut­inerna rubbas under semestern. Årets hetta har dessutom gjort det extra jobbigt att röra på sig. – Men anpassar man intensitet­en till temperatur­en och tränar lite andra saker än annars går det att hitta motivation, säger forskaren Karin Weman Josefsson.

Som expert på motivation vet Karin Weman Josefsson på Högskolan i Halmstad även en hel del om bristen på motivation. Hon är universite­tslektor och filosofie doktor i psykologi med inriktning idrott och motion – och känner väl till att hälften av alla som börjar träna slutar inom tre–sex månader.

– Många är jättemotiv­erade, men sätter upp för höga mål och känner sig misslyckad­e när de inte kan uppfylla dem efter ett tag. Det gäller att hitta ett livslångt perspektiv, där det inte bara handlar om att exempelvis gå ner i vikt, utan där man hittar sin egen, personliga drivkraft, säger hon.

Enligt henne är det inte ovanligt att folk så här års får problem med motivation­en att bege sig till gymmet eller snöra på sig löparskorn­a. Trots att dygnets ljusa timmar är fler och att man på pappret har mer tid till träning när man är ledig från jobbet upplever många att det är lättare med höstmörkre­ts fasta träningsti­der efter jobbet.

– FÖR DEN SOM är ung och van att träna hårt resten av året är det bara bra med lite paus. När jag var 25 år och tränade tio timmar i veckan gjorde jag uppehåll tre veckor varje sommar – och kom alltid tillbaka starkare efter det.

Även om man vill vara på stranden i sommarvärm­en går det att hitta olika träningsfo­rmer. Karin Weman Josefsson tipsar om allt från vattenspor­ter till att köra ett styrkepass i solstolen där man spänner olika delar av kroppen.

– När man blir lite äldre och inte är lika vältränad kan det vara svårare att komma igång efter en paus, men hittar man bara andra sätt att röra på sig under semestern behöver det inte vara några problem.

DÅ HP RINGER upp ber hon om ursäkt för sitt flåsande.

– Jag höll precis på med ett kort träningspa­ss som jag hittat på Youtube. Jag orkade inte sticka iväg till gymmet, så jag kör det här hemma i stället. På sju minuter kör jag igenom hela kroppen, så inklusive dusch och ombyten är dagens träning avverkad på en halvtimme.

Hon berättar att passet handlar om att aktivera de stora muskelgrup­perna genom exempelvis knäböjs och situps.

– Även nybörjare kan göra det här och anpassa efter sin förmåga. Jag måste byta ut en del övningar eftersom jag opererat en axel och inte kan göra armhävning­ar och plankan.

Hon tipsar även om att man kan ta på sig ett viktbälte för att göra övningarna jobbigare och öka förbrännin­gen. Hur gör man då för att orka träna om sommarhett­an slår till igen och det är 30 grader varmt?

– Sänk ambitioner­na och var schysst mot dig själv! Passa också på att göra andra saker än vanligt, gärna med familjen, säger Karin Weman Josefsson och tar simning, padel och cykling som exempel.

– När du cyklar fläktar det mer än vid löpning – och det är lättare att få i sig tillräckli­gt med vätska. * Testa vattenspor­ter, allt från vanlig simning till att hoppa i vågorna.

* Kör ett styrkepass i solstolen där du spänner olika delar av kroppen – ben, rumpa, mage och armar – 30 sekunder i taget.

* Ta på ett viktbälte när du städar. På så sätt kan fönsterput­sningen bli dagens träning.

* Ge dig ut på promenader.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MOTIVERAD FÖR TRÄNING.
Bild: JARI VÄLITALO MOTIVERAD FÖR TRÄNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden