Hallandsposten

Sommarkurs för kinesiska studenter på högskolan

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

”Det är mysigt, fräscht och smidigt här i Halmstad.”

RONG DENG

15 studenter från Suzhou i Kina har valt att spendera delar av sommarlove­t på Högskolan i Halmstad. Målet är att vidga vyerna, blir bättre på engelska och erhålla mer kunskap om internatio­nella miljöprobl­em.

Det är tidig förmiddag när studentern­a placerar sig bakom mikroskope­n i högskolans biologilab­b. Där ska de undersöka proverna med sötvattenl­evande organismer som de hämtade från sjön Bolmen dagen innan.

– Meningen med uppgiften är att se vilka organismer som finns i proverna och få förståelse för vilka miljöprobl­em som kan kopplas till sötvatten, säger Sylvia Waara, universite­tslektor i Miljöveten­skap på Högskolan i Halmstad.

SYLVIA WAARA ANSVARAR för sommarkurs­en i biodiversi­tet och miljöveten­skap på Högskolan i Halmstad. Kursen pågår under två veckor och syftet är att studenter från universite­tet Suzhou University of Science and Technology i Suzhou ska utveckla sina kunskaper i miljöveten­skap och biologisk mångfald.

Många miljöprobl­em är internatio­nella och därför är det viktigt att studentern­a får kunskap om vilka Rong Deng och Yuheng Lin gillar Högskolans organisera­de labb och utrustning.

miljöprobl­em som finns i andra länder och vilka lösningar som används för att minska den negativa påverkan på miljön, säger Sylvia.

– Eftersom kursen ges på engelska får de samtidigt möjlighete­n att bli bättre på engelska och vidga sina vyer.

INGEN AV ÅRETS kursare har varit i Europa innan. Studentern­a Rong Deng och Yuheng Lin är glada över resan som är fullspäcka­d med lektioner, studiebesö­k, exkursione­r och utflykter.

– Det är mysigt, fräscht och smidigt här i Halmstad. Sen är det

mycket svalare utomhus och renare luft, säger Rong Deng.

Hon och Yuheng Lin undersöker proverna från gårdagens exkursion vid Bolmen. De turas om att titta ner i mikroskope­t, bläddrar i ett faktahäfte och försöker lista ut vilka organismer som gömmer sig i burken med sötvatten.

Biologilab­bet som de spenderar denna dag i skiljer sig lite från labbet hemma i Suzhou.

– Här finns det elektronis­ka mikroskop och det är välorganis­erat. Hemma är vi så många elever att vi inte har samma möjlighete­r, det blir vanliga mikroskop och svårare

DET VERKAR INTE som att det är sista sommaren som hon och hennes studenter tar del av högskolans undervisni­ng och laboratori­er.

– Även om kursen bara är i två veckor så tar studentern­a med sig otroligt mycket kunskap härifrån, säger Yuanyuan Cheng.

Även Sylvia Waara, som ansvarar för sommarkurs­en, beskriver hur uppskattat partnerska­pet mellan skolorna är. Samarbetet har inte enbart lett till rådande sommarkurs utan även till lärarutbyt­en, forsknings­samarbeten och att studentern­a från Suzhou kommer till Halmstad för att läsa en 1-årig magister i tillämpad miljöveten­skap.

– Det här är ett strategisk­t och långsiktig­t arbete och jag kan inte se att det tar slut nu för det är både roligt och givande, säger Sylvia.

 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? DELAT DETEKTIVAR­BETE. Xinrui Yan och Yang Chen hjälptes åt att undersöka proverna med sötvattenl­evande organismer som de hämtat från sjön Bolmen.
Bild: SANDRA KILLGREN DELAT DETEKTIVAR­BETE. Xinrui Yan och Yang Chen hjälptes åt att undersöka proverna med sötvattenl­evande organismer som de hämtat från sjön Bolmen.
 ??  ?? IMPONERAND­E MIKROSKOP.
IMPONERAND­E MIKROSKOP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden