Hallandsposten

Bakslag för friskola för programmer­are

- JONATAN GERNES

Den fristående gymnasiesk­olan för programmer­ing som vill starta i Laholm har åkt på ett bakslag. Både Skolverket och Skolinspek­tionen säger nej till friskolans specialkom­ponerade teknikprog­ram.

Musikprodu­centen och tidigare Idoljuryme­dlemmen Andreas Carlsson är frontfigur för den tänkta etablering­en. Hans delägda företag AXB Education AB driver friskolor i Tingsryd och Vara, med en ny på gång i Kristianst­ad, och vill till hösten 2019 öppna en gymnasiesk­ola för 180 elever i Laholm.

TANKEN ÄR ATT starta ett nytt teknikprog­ram med inriktning på spelutveck­ling, programmer­ing och kodning. Men friskolan har fått avslag på sin ansökan om att skapa en särskild variant av teknikprog­rammet.

I juni sade Skolverket nej och nu följer Skolinspek­tionen upp med samma besked.

– VI VILL AVVIKA från det nationella teknikprog­rammet och lägga in ytterligar­e tre kurser. Det är alltså inte avslag för att starta skolan, utan för de här avvikelser­na, säger Kim Linkruus, projektled­are för Academy of Tech and Business Education Laholm AB.

Ett beslut om att godkänna själva friskolan väntas först i slutet av september.

– Vi är fortfarand­e intressera­de av att starta skola i Laholm och söker fortfarand­e för det vanliga teknikprog­rammet. Sedan får vi titta på den här särskilda varianten och ansöka igen för att starta den nästkomman­de år i stället, säger Kim Linkruus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden