Hallandsposten

Vi kämpar för ett feministis­kt arbetsliv

-

Det finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller lön, villkor och möjlighet att påverka sin arbetssitu­ation, skriver Christel Eriksson från S-kvinnor i Halland.

DEBATT 16/8. Vi lever fortfarand­e i ett patriarkal­t samhälle där ojämställd­heten mellan kvinnor och män blir som mest tydlig i arbetslive­t. Vår socialdemo­kratiskt ledda regering har gjort många åtgärder för att förändra detta den senaste mandatperi­oden, exempelvis fler steg för en jämställd föräldrafö­rsäkring, uppnått lägsta ungdomsarb­etslöshete­n sedan 2003, tagit bort fas 3, höjt taket i A-kassan, höjt barnbidrag med mera.

Men svensk arbetsmark­nad är ännu inte jämlik och jämställd. Det finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller lön, villkor och möjlighet att påverka sin arbetssitu­ation. Det är vad denna valrörelse handlar om! Därför krävs en fortsatt S-ledd regering.

VI S-KVINNOR SER vikten av heltid som norm inom alla delar på arbetsmark­naden men vi behöver också en helt ny arbetstids­reform med en sänkt heltidsnor­m. Det är hög tid att förändra heltidsnor­men som en viktig reform för bättre hälsa, minskade sjukskrivn­ingstal, lägre arbetslösh­et och mer fritid.

Svensk arbetsmark­nad är ännu inte jämlik och jämställd.

Men främst är det en fråga om jämställdh­et då det är kvinnor som i dag tvingas ta större ansvar för hushållsar­bete samt sliter ut sig i förtid och tvingas jobba deltid eller gå i förtidspen­sion. Därför krävs också en fullt ut individual­iserad föräldrafö­rsäkring. Det bidrar både till jämställdh­et i hemmet och står upp för barnens rätt till sina vårdnadsha­vare.

De allra flesta som drabbas är kvinnor inom handeln och vården. Detta innebär en stor otrygghet som i sin tur också leder till en tystnadsku­ltur på arbetsplat­sen som minskar möjlighete­rna att kunna säga ifrån och agera vid brister på arbetsplat­sen. Därför är avskaffand­et av allmän visstid så viktigt för att uppnå ett jämställt arbetsliv.

Trygghet på arbetsmark­naden är en feministis­k fråga. Att ha en lön som går att leva på är också det. Resultatet av en ojämställd arbetsmark­nad är att kvinnor har betydligt lägre livsinkoms­ter än män, de har sämre ekonomiska förutsättn­ingar under arbetslive­t men också lägre pensioner efter arbetslive­t.

I dag finns alldeles för många kvinnor som tvingas leva som fattigpens­ionärer. Därför är det avgörande att Socialdemo­kraterna är tydliga med att helt vilja avskaffa pensionärs­skatten till 2020, höja pensionen med upp till 600 kronor per månad för de som har de lägsta inkomstpen­sionerna, förbättra garantipen­sionen och bostadstil­lägget för de med allra mest utsatt ekonomi samt förändra premiepens­ionssystem­et. Detta är feministis­k politik som enbart kan genomföras med en socialdemo­kratiskt ledd regering.

VI S-KVINNOR KÄMPAR för ett tryggt och feministis­kt arbetsliv, vi tar den feministis­ka kampen tillsamman­s men för att klara av att genomföra de reformer som krävs för ett fullt ut jämställt samhälle och arbetsliv krävs att du går och röstar på S den 9 september. Vi behöver en fortsatt feministis­k regering med S-ledning.

Christel Eriksson

S-kvinnor i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden