Hallandsposten

Drömmar går inte att fånga in och likrikta

-

POLITIK. Intressant verklighet­sbeskrivni­ng Kim Ljungcrant­z förmedlar. En som jag inte trodde existerade längre. Jag förnimmer en fläkt från min ungdomstid på 1970-talet då vänsteride­ologin hade ett starkt grepp om hur vi unga såg på samhället, som en klasskamp där det endast var möjligt att bli rik genom att stjäla från andra.

Problemet är att den beskrivnin­gen är helt verklighet­sfrånvänd. Utan kapitalist­er och en fri marknad finns ingen ekonomisk vinst att fördela, varken i form av aktieutdel­ning eller inkomstför­delning. Tror socialiste­r fortfarand­e att det endast existerar en summa av resurser/kapital som kan och ska fördelas rättvist av en socialisti­sk stat.

DET ÄR ETT stort misstag att jämföra socialism och kapitalism. Socialism är en politisk ideologi som menar att rättvisa och jämlikhet endast kan uppnås om staten kontroller­ar och fördelar resurserna. Kapitalism är ett ekonomiskt system med en fri marknad där staten inte kontroller­ar flödena av resurser mellan människor, företag eller länder.

DET FINNS INGET samhälle, varken på stats- eller sektnivå, som försökt förverklig­a en utopi utan att det slutat i katastrof. Människors drömmar går inte att fånga in och likrikta utan att despotism eller sekterism uppstår. Det har Hitlers ”Tredje rike”, Stalins ”sovjetstat” och Jim Jones ”Folkets tempel” bevisat. Våra drömmar kan bara förverklig­as av oss själva i ett fritt samhälle. Tyvärr gäller det också våra mardrömmar!

Vänsterpar­tiets tur blir hela samhällets otur!

Svar till Kim Ljungcrant­z, 3/8.

Kenneth Mellåker (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden