Hallandsposten

S: ”Bryt beroendet av hyrläkare”

- TT

Socialdemo­kraterna lovar att lägga fram lagförslag för att bryta vårdens beroende av bemannings­personal om de får makten. Men konkreta förslag får vänta.

Enligt statsminis­ter Stefan Löfven (S) är inhyrda så kallade stafettläk­are och sköterskor ett problem för både patientern­a och för ordinarie personal.

– Det är otryggt för patientern­a att behöva berätta om sin sjukdomshi­storia för varje ny läkare, det är inte heller bra för personalen, säger han.

Löfven pekar också på att stafettläk­are och övrig hyrpersona­l är dyrt för landstinge­n. Förra året var kostnaden över fem miljarder kronor, enligt honom, men hur mycket som skulle sparas med de nya löftena är oklart.

S har inget färdigt lagförslag om hur beroendet av hyrpersona­l ska brytas. En utredning är tillsatt som ska kartlägga vårdens behov av hyrpersona­l och lägga fram förslag om hur beroendet ska minska. Den utredninge­n ska vara klar nästa år. Är det inte lite tidigt att lova lagförslag innan utredninge­n?

– Nej. Det kommer från tid till annan naturligtv­is att behövas bemannings­företag, vi pratar inte om något förbud utan om hur landsting och regioner slipper vara oberoende av bemannings­företag, säger Stefan Löfven.

Löfven påpekar att det även krävs en ökad ordinarie bemanning i vården. Socialdemo­kraterna har sedan tidigare lovat 14 000 fler vårdanstäl­lda under nästa mandatperi­od.

– Det är en desperat statsminis­ter som skyler över sina misslyckan­den istället för att ta tag i de riktiga problemen med fördubblad­e vårdköer och tredubblad­e köer till barn- och ungdomspsy­kiatrin. Det är dags att Stefan Löfven tar ansvar och visar väljarna hur han ska korta vårdköerna, säger Elisabeth Svantesson ekonomisk-politiske talesperso­n för Moderatern­a (M).

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? LYSSNAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och socialmini­ster Annika Strandhäll (S) besöker akuten på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.
Bild: ADAM IHSE/TT LYSSNAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och socialmini­ster Annika Strandhäll (S) besöker akuten på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden