Hallandsposten

Ansvariga jagas efter brokollaps

ITALIEN: POLITIKERN­A LETAR EFTER NÅGON ATT STÄLLA TILL SVARS

-

39 personer miste livet när Morandibro­n i Genua kollapsade, enligt de senaste uppgiftern­a från Italiens civilförsv­arsmyndigh­et.

Dagen efter olyckan har de politiska utspelen tagit fart.

Matteo Salvini, Italiens inrikesmin­ister och partiledar­e för främlingsf­ientliga och Eu-skeptiska Lega, var snabb att peka finger mot EU och unionens budgetregl­er.

MEDLEMMARN­AS budgetunde­rskott får inte överstiga tre procent. Han antydde att EU:S restriktio­ner kan försätta italienare­s liv i fara.

– Om yttre begränsnin­gar hindrar oss från att satsa på säkra vägar och skolor, så väcker det verkligen frågan om det är rimligt att följa dessa regler. Det får aldrig bli en avvägning mellan finansiell­a regler och italienarn­as säkerhet, sade han på en pressträff enligt Bloomberg.

Under onsdagsmor­gonen kom också de första kraven på avgångar, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

På Facebook skriver transporto­ch infrastruk­turministe­r Danilo Toninelli från Femstjärne­rörelsen (M5S) att ”de som bär ansvar för denna oförsvarli­ga tragedi måste straffas”.

Allt från EU:S budgetregl­er till privatiser­ingen av vägunderhå­llet står i skottlinje­n i de italienska toppolitik­ernas jakt på någon att ställa till svars efter brokollaps­en i Genua. –Det är väldigt många som pekar finger på andra just nu, konstatera­r professorn Lucia Naldi.

MINISTERN KRÄVER först och främst att hela ledningen för det privata företaget Autostrade per l’italia ska avgå. Företaget sköter driften och underhålle­t av en stor del av Italiens motorvägar, inklusive motorvägen A10 som gick över den kollapsade bron. Han säger även att regeringen överväger att säga upp kontraktet med Autostrade per

 ??  ?? EFTERSPEL. Debatten om vem som bär ansvar för olyckan i Genua har tagit fart.
EFTERSPEL. Debatten om vem som bär ansvar för olyckan i Genua har tagit fart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden