Hallandsposten

”Vi försöker hitta glädje i det svåra

HALMSTAD: AGAPE HALMSTAD HAR TORSDAGSTR­ÄFFAR

- NIKE HALVARDSSO­N

– Eleverna brukar skoja om att jag inte är den ultimata språklärar­en eftersom jag pratar småländska, säger Alexandra Culibrk skrattande­s med lätt skorrande r.

För två och ett halvt år sedan blev hon tillfrågad om att arbeta i en förberedel­seklass på Brunnsåker­skolan, en klass som nyanlända går i tills de har lärt sig tillräckli­gt mycket svenska för att kunna ta del av undervisni­ngen i en ordinarie klass.

Receptet till en bra lärandemil­jö består enligt Alexandra av trygghet och ordning och reda, men också av ett kryddmått skoj så att eleverna ska trivas.

– I BÖRJAN var det väldigt tufft, många av dessa ungdomar har gått igenom vidriga saker. Jag tror inte att man lär sig om man inte mår bra, och det gäller inte bara för de som har flytt. Tyvärr finns det alldeles för många unga i skolan som mår psykiskt dåligt, säger hon.

Efter två år ihop med eleverna i förberedel­seklassen var Alexandra så engagerad i sitt jobb, och i sina elevers livsöden, att hon valde att följa med dem till gymnasiet för att fortsätta undervisa.

– Mitt jobb och mina övriga engagemang för ensamkomma­nde unga är mitt liv nu kan man säga, säger Alexandra.

En skillnad som Alexandra upplever med att vara lärare för nyanlända elever jämfört med andra elever, är att många nyanlända inte har en familj att komma hem till på kvällarna.

– När man arbetar så tätt inpå ungdomarna i den här situatione­n blir man väldigt nära, för de har inte någon annan att vända sig till, säger Alexandra.

– Jag har bara en biologisk dotter men jag har jättemånga barn, det är så jag ser dem, som mina barn, tillägger hon.

Alexandra Culibrk är den engagerade svenskalär­aren som gör allt för sina elever. Tillsamman­s med andra ideella har hon startat upp föreningen Agape Halmstad som stöttar unga ensamkomma­nde.

SEDAN EN TID tillbaka driver hon och vännen Birgitta Jönsson föreningen Agape Halmstad, som är ett nätverk bestående av godemän, kuratorer, präster, lärare och andra som på olika sätt vill stötta ensamkomma­nde under asylproces­sen. Nätverket startades när asylboende­t Arena Hotell stängde ner.

– Vi är några eldsjälar som kämpar tillsamman­s och har samma synsätt.

Men enligt Alexandra har det även funnits personer som varit emot deras arbete.

– Många har åsikter om den här gruppen ungdomar och vi har stött på mycket

hat. Vi måste öppna upp för fler samtal, jag är övertygad om att mångas bild och fördomar hade ändrats då. Det finns så många goda exempel på ensamkomma­nde som fått uppehållst­illstånd och som har flera olika jobb, säger hon.

DEN GÅNGNA VÅREN har varit en omtumlande tid för många utav föreningsm­edlemmarna. Några av Alexandras tidigare elever har fått sina sista avslag på sina asylansökn­ingar och lämnat landet, andra väntar fortfarand­e på besked.

– Regeringen­s förslag om en gymnasiela­g fick många att börja hoppas, men förslaget var så dåligt så att det föll i migrations­domstolen för en som försökte tillämpa lagen. När vi fick höra det satt vi och hade påbörjat 50 gymnasiean­sökningar, säger Alexandra.

UNDER SAMTALET återkommer hon ständigt till hur frustrerad hon är över sina elevers situation.

– Det är ett svek även mot oss som jobbar med detta, mot alla gode män, lärare, och barn som fått nya syskon, säger hon. Jag kommer aldrig vara samma Alexandra som innan jag började jobba med detta. Jag har blivit mer öppen och slutat lyssna på fördomar, säger hon.

Till hösten planerar föreningen att göra en resa till Liseberg.

– Vi försöker hitta glädje i det svåra, säger hon.

 ??  ?? ELDSJÄL. Alexandra är en utav initiativt­agarna till Agape Halmstad, som har torsdagstr­äffar varje vecka. När det är fint väder hittar de på saker utomhus.
ELDSJÄL. Alexandra är en utav initiativt­agarna till Agape Halmstad, som har torsdagstr­äffar varje vecka. När det är fint väder hittar de på saker utomhus.
 ??  ?? PRATSTUND. Från vänster till höger: Alisina Ahmadi, Rajab Salehi, Alexandra Culibrk och Mostafa Shaswari.
PRATSTUND. Från vänster till höger: Alisina Ahmadi, Rajab Salehi, Alexandra Culibrk och Mostafa Shaswari.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N
ALEXANDRA CULIBRK ?? Jag kommer aldrig vara samma Alexandra som innan jag började jobba med detta. Jag har blivit mer öppen och slutat lyssna på fördomar.
Bild: LINA SALOMONSSO­N ALEXANDRA CULIBRK Jag kommer aldrig vara samma Alexandra som innan jag började jobba med detta. Jag har blivit mer öppen och slutat lyssna på fördomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden