Hallandsposten

Sven Ericsson

Hemmansäga­ren, föreningsm­änniskan och kommunpoli­tikern (C) Sven Ericsson avled stilla strax efter sin 92-årsdag. Han sörjs närmast av makan Barbro och deras fem söner med familjer.

- Bertil Ericsson

Sven fick ett långt och produktivt liv. I nästan femtio år brukade han fädernegår­den Lilla Skee och utvecklade det traditione­lla familjejor­dbruket. Till exempel var han en av de första att styra kornas kalvning, för att ha lite mer ledig tid på vintern.

Han var aktiv i ett flertal föreningar: Harplinge Inköpsföre­ning/lantmännen 1955-91, där han gick i sin fars och farfars fotspår, Västra Sveriges Äggcentral och Harplinge hembygdsfö­rening för att nämna några. Han var en av de drivande för att införa avbytartjä­nsten, så att ensambruka­nde lantbrukar­e kunde köpa sig ett par fridagar i månaden. Harplinge och Laholm blev först i landet med detta 1962.

SOM 23-ÅRING INVALDES han i Harplinge kommunfull­mäktige och fick en plats i skolstyrel­sen. 1964-74 verkade han som kommunalnä­mndens ordförande. Det var en expansiv tid, som tog extra fart inför kommunsamm­anslagning­en 1974. Gullbrands­torpskolan stod klar 1971, flexibel inför senare tillbyggna­der. Sven var stolt över att äldreboend­et Kvarnlycka­n 1973 byggdes med tillagning­skök trots protester från Halmstad. De äldre skulle kunna känna doften av vällagad mat.

Sven berättade gärna också om hur den lilla kommunen med mindre än en handfull tjänstemän, lyckades bygga ut vatten och avlopp i Harplinge tätort och längs hela kusten – och ett eget reningsver­k i Särdal.

Centerpart­isten Sven Ericsson var demokrat ut i fingerspet­sarna. I förankring­sprocessen tog han gärna armkrok med framför allt Bengt von Segebaden (M) och Olof Carlsson (S).

Sven var ordförande i personalut­skottet under första mandatperi­oden i den sammanslag­na Halmstads kommun.

EFTER ATT HA bytt fastighet med äldste sonen 1997 fortsatte han delta i föreningsl­iv och samhällsde­batt – men utan att ta på sig tyngre uppdrag. Måndagarna med bridgen blev viktiga och gick före mycket annat.

För vänner och närstående framstod Sven som en klarsynt och klok person. Han tog till sig den nya datateknik­en, men kunde påpeka att han var född under stearinlju­s i fotogenlam­pans tid. Framtiden tillhör dem som inte ser tillbaka.

 ??  ?? SVEN ERICSSON.
SVEN ERICSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden