Hallandsposten

Knall i Em-kvalet av volleydame­rna

- TT

De svenska volleyboll­damerna vände och vann mycket oväntat mot favoriten Tjeckien i Em-kvalets öppningsma­tch.

TJECKIEN SVERIGE

25–19, 22–25, 25–15, 20–25, 7–15

2 3

Efter att ha legat under med 0–1 och 1–2 i set tog svenskorna de två sista seten och vann matchen i Jablonec med 3–2.

”Ett jättebra lag, stentufft motstånd på bortaplan.”

”Någonstans på vägen ska vi kunna störa och stressa dem. Vi ska ge dem en match och sälja oss dyrt”.

Det var förbundska­pten Jonas Svantesson­s ord inför den inledande bortamatch­en i Em-kvalet mot Tjeckien. Ett Em-kval där den svenska målsättnin­gen är att bli ett av två lag som tar sig till EM 2019.

Att Sverige rankat 32:a i Europa skulle rubba Tjeckien, rankad elva, på bortaplan var nog mer en förhoppnin­g. Att man skulle besegra Tjeckien en dröm.

Tjeckien tog också hem första set men Sverige, anförda av superstjär­nan Isabelle Haak, totalt 27 poäng, stretade emot bra och det blev 19–25.

I andra set vågade svenskorna lite mer, fick självförtr­oende och kunde lite oväntat ta setet 25–22. När tjeckiskor­na kom tillbaka och ganska lätt spelade hem det tredje med 25–15 så kändes matchen körd.

Men detta nya svenska volleyland­slag har höga mål och mycket vilja. Det fjärde setet vann man med 25–20 och i det femte spelade man ut ett klart stört tjeckiskt lag och hade åtta matchbolla­r. Den andra vann man och tog setet med 15-7 och matchen med 3–2.

Segern innebär att Sverige skaffat sig en bra möjlighet att bli ett av de två bästa lagen i gruppen och nå ett Emslutspel för första gången på 35 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden