Hallandsposten

Rättighets­cirkusen får fler tv-aktörer

FOTBOLL: YTTERLIGAR­E ETT ABONNEMANG SOM KRÄVS

- DAVID HJORTER/TT

På fredag inleds spanska La Liga och på lördag italienska Serie A. Förra säsongen kunde ligorna framför allt ses i Nordic Entertainm­ent Groups (NENT) Viasat-kanaler och strömnings­tjänsten Viaplay.

MEN DEN HÄR säsongen har en större internatio­nell aktör tagit över rättighete­rna, Internatio­nal Management Group (IMG).

– Hela den digitala världen tar upp kampen med den analoga världen. Vi ska kunna titta på tv var vi än befinner oss, när vi än vill titta. Vi kan koppla upp oss var vi än är, säger Thomas Ejderhov, chefredakt­ör på Idrottens Affärer.

TVÅ AV VÄRLDENS största ligor kan den här säsongen – av tittare i Sverige – endast ses i strömnings­tjänsten Strive. En ytterligar­e plattform för fotbollsäl­skare att köpa abonnemang till. När tjänsten lanseras på fredag så är det med engelska kommentato­rer.

– Det är många som trängs redan. Hela tiden kommer nya aktörer och ett nytt utbud, säger Thomas Ejderhov.

I början av 2000-talet var Canal+ en ledande aktör på marknaden för internatio­nell herrfotbol­l i svensk tv. Under 2010-talet har NENT varit dominerand­e.

I TAKT MED att den smarta mobiltelef­onen tagit över mångas vardag har det också ändrat människors tv-tittande. Under tisdagen stod det klart att sociala medier-jätten Facebook köpt strömnings­rättighete­rna för La Liga i stora delar av Asien den här säsongen.

– Tv-kanaler undersöker sina egna strömnings­plattforma­r. De (plattforma­rna) är inget hot, utan i stället ett tecken på en förändring i människors tv-vanor. Upplevelse­n i att titta på sport är inte som den en gång var. Nu är det tittning både på skärm, mobil och i ett socialt sammanhang. När Facebook nu är inne i bilden så tror jag att tittning och social interaktio­n flyter samman, säger Sowmya Iyer, vd för den digitala Pr-byrån DVIO, till moneycontr­ol.com. Var är rättighets­branschen på väg?

– Det är jättesvårt att sia om. Tillgängli­ghet och kvalitet styr ju

Konsumente­rna är både vinnarna och förlorarna när fler utländska fotbollsli­gor strömmas på nätet. Till helgen lanseras ännu en tjänst – Strive. – Det är ett maxat utbud, frågan är om det verkligen finns en marknad på sikt, säger Thomas Ejderhov, chefredakt­ör på Idrottens Affärer.

* Champions League, engelska Premier League, tyska Bundesliga, franska Ligue 1, belgiska högstaliga­n: Nordic Entertainm­ent Group (NENT) äger rättighete­rna och sänder i Viasat och Viaplay. * La Liga och Serie A: Internatio­nal Management Group (IMG) äger rättighete­rna och sänder i strömnings­tjänsten Strive. * Europa League: Discovery Networks Sweden äger rättighete­rna och sänder i Kanal 5 och Eurosports kanaler.

mycket förstås. Det är en marknad som är otroligt stor. Svårighete­n som konsument är att välja rätt, för annars kan sitta du fast i något avtal du måste vara trogen. Konsumente­n är en vinnare i den bemärkelse­n att utbudet blir bara större och bättre. Konsumente­n är också en förlorare vad det gäller kostnader och ett beroende. Det gäller att maxa sina köpbeslut, att man har rätt avtal och har friheten att välja när nästa säsong börjar, säger Thomas Ejderhov.

 ?? Bild: ANTONIO CALANNI ?? LIGASTART. Juventus stjärnförv­ärv Cristiano Ronaldo lär Serie A-debutera borta mot Chievo på lördag.
Bild: ANTONIO CALANNI LIGASTART. Juventus stjärnförv­ärv Cristiano Ronaldo lär Serie A-debutera borta mot Chievo på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden